Edward Summanen, författare och sakkunnig inom transfrågor på RFSL, har blivit ny krönikör på QX.se. Han har tidigare uttalat sig om till exempel Transgender day of Visability och senast skrev han en recension om Kajsa Ekis Ekmans nya bok.
Men nu står det klart att han kommer skriva krönikor och vi tog såklart en koll med honom vad han har i kikaren och vem han är.

Vill du berätta lite om dig själv?
– Jag är 40 år, bor i Stockholm med min hund Dolly. Jag har skrivit några böcker, nu senast ”Queera tider – hbtqi då och nu” för åldrarna 12-100 år om svensk hbtqi-historia och nutid. När jag inte skriver jobbar jag på RFSL:s förbundskansli med transfrågor och psykisk hälsa. Och när jag inte jobbar så gillar jag att dricka bubbel, se på film och drömma om ett liv bortom pandemins alla restriktioner.

Du kommer vara ny krönikör på QX.se, vad kommer du skriva om?
– Jag kommer dyka upp ungefär två gånger i månaden och tycka en massa saker. Det blir nog framförallt relaterat till trans: aktuella politiska frågor eller händelser inom populärkultur. Men andra ämnen som jag vurmar för, som synliggörande av bisexualitet eller konkreta sätt att säga ifrån mot orättvisor, kommer antagligen också att beröras. Jag även väldigt förtjust i ockultism, men jag tror inte att det platsar här. Eller? Vi får se!

Vad tror du att du kan bidra med som QX kanske saknat?
– Nu finns risken att trampa på någons tår(skrattar). Min spontana tanke var nämligen att säga att ”ett lagom bittert queert perspektiv” men det är kanske redan paxat av någon annan krönikör? Min målsättning är hur som helst att skriva texter som är både skarpa och underhållande, och som får fler personer att känna ett engagemang eller lära sig något kopplat till transpersoners livsvillkor. Och såklart texter som skapar igenkänning hos läsare.