Det var i mars som Vatikanen gick ut med att präster inte ska välsigna samkönade, ett förslag som påven godkände, något som upprörde de liberala medlemmarna. Men nu har tyska katolska präster börjat motsätta sig förbudet. De startade kampanjen ”Love Wins” och har istället haft gudstjänster där man välsignar både homosexuella och straighta.

På den tyska sajten för kampanjen skriver man att man ”inte accepterar en exklusiv och föråldrad moral drabbar människor och samtidigt undergräver vårt arbete som pastorer”.

Vi accepterar inte att en exklusiv och föråldrad sexuell moral utförs på människors rygg och undergräver vårt arbete inom pastoral vård

Flera katolska kyrkor i Tyskland har i samband med kampanjen valt att hänga upp regnbågsflaggor eller måla marken vid kyrkan i regnbågsfärger.

– Jag ser fram emot gudstjänsten. Vi kommer ha alla olika typer av relationer: klassiska heterosexuella äktenskap, de som skiljt sig och vill gifta om sig, ogifta par och samkönade par. Vi. kommer ha mycket mångfald i kärlek, säger Christian Olding som är präst i Geldern.

Den katolska kyrkan lär ut att homosexualitet inte är något syndigt, men att sex mellan samkönade är förbjudet. Efter förbudet i mars skrev över 2000 präster, teologer och andra medlemmar i katolska kyrkan i Tyskland och Österrike under en protest mot förslaget att förbjuda välsignelser för samkönade.