Daniel Källenfors (M), kommunalråd Lidingö, gav skarp kritik mot Malmö som valde att lägga 900 000 kronor på en enhörningsstaty. Han menar att staden istället borde lägga pengar på kärnverksamheten, eftersom pengarna till viss del kommer från just Lidingö.
– 
Lidingöborna lägger 700 miljoner kronor per år på kommuner i Sverige på grund av skatteutjämningssystemet. Då vill vi inte att de pengarna ska slösas bort, säger Daniel till QX.

För en vecka sedan avtäckte Malmö enhörningsstatyn som byggts i samband med World Pride 2021. Kort efter riktade moderata politiker i stockholmsområdet kritik mot att Malmö använder pengar från skatteutjämningssystemet på prål.

Av de pengar som Malmö får består en väldigt liten del av Lidingöbornas pengar. Är det rimligt att ni ska gå in och påverka vad andra kommuner lägger pengar på?
– När man bor på Lidingö har man ingen rösträtt i Malmö. Det här är ett sätt att påpeka för Lidingöborna som går upp tidigt på morgonen och jobbar och försöker få ihop sina liv, att deras pengar används till trams i Malmö. Det här är inte bara en fråga för Malmö, det gäller hela Sverige.

Andreas Schöneström valde att skicka en liten enhörning som svar på kritiken. Något som nu skickas tillbaka tillsammans med en handbok i effektiv skötsel av en kommun från moderaterna.

Det låter snarare som detta är kritik mot skatteutjämningssystemet, än kritik mot specifikt Malmö?
– Vi är emot utjämningssystemet, men Malmö har en lång historik av misskötsel. När statyn avtäcktes blev det väldigt tydligt.

Daniel Källenfors menar att pengar som Malmö till exempel lagt på projekt som skateboardsamordnare, Ljudet av Malmö och ett medeltida skepp, inte ska finansieras av utjämningssystemet.

I en intervju med QX menar Andreas att det enbart handlar om att det är Pridefärger, vad tänker du om det?
– Absolut inte. Vi kunde höjt rösten tidigare. Malmö har gått från att vara en av de rikare kommunerna till att vara en av de fattigare. Detta handlar om att man lägger pengar som Lidingöborna till viss del bidragit med, på onödiga saker.

Vad tycker du att pengarna skulle gått till istället?
– Man ska lägga de på kärnverksamheten och lägga fram en plan för hur man ska lösa det ekonomiska kaos som Malmö befinner sig i. Det är vad jag förväntar mig.

World Pride är en stor världshändelse som drar internationell publik, är det inte värt att lägga pengarna på?
– Nej Malmö borde lägga pengarna på att ta sig ur sin bidragstagande situation istället. Historien visar att kommunpolitiker inte är lyckade affärsmän och det finns inget i Malmös historik som tyder på att det kommer bli annorlunda den här gången.