Med konspirationsteorier om frimureri bakom arbetet för hbtq-rättigheter samlades i söndags tusentals till en anti-hbtq-demonstration i Senegals huvudstad Dakar.

Bakom demonstrationen stod en rad religiösa ledare, uppger sajten 76crimes.com. Senegal, som är ett franskspråkigt muslimskt afrikanskt land, kriminaliserar redan idag homosexuella handlingar med upp till fem års fängelse och dryga böter.

Vid söndagens demonstration sa imamen Lamine Dramé, att kraven på att skärpa straffen för homosexuella handlingar måste bli en fråga i  kommande presidentval.

Till 76crimes.com säger den senegalesiska hbtq-aktivisten Saliou Tandjigora att anti-hbtq-marschen inte fått stor uppmärksamhet i senegalesisk media eftersom det trots förbudet mot homosexualitet finns  pressetiska regler som förbjuder diskriminering baserad på sexuell läggning. Via YouTube och andar sociala medier har dock arrangörerna bakom marschen, en grupp som kallar sig ”Säg Nej Till Homosexualitet och Frimureri” nått ut med budskapet.

Tandjigora säger att marschen är ett sett för personerna gruppen att testa sin politiska popularitet inför kommande val. Förhoppningen från de populistiska grupperna är att oppositionens Ousmane Sonko skall vinna valet. En kandidat som av hbtq-aktivistrena betraktas som en supporter av muslimsk fundamentalism.