I fredags varnade Rysslands kommunikationsmyndighet Roskomnadzor Walt Disney Co för att distribuera kortfilmen ”Out”, då man anser att innehållet var skadligt för barn. Det är anmärkningsvärt då kortfilmen är den första Disney gjort där huvudkaraktärerna är gay.

Roskomnadzor skickade ett brev till Disney där man gjorde det tydligt att det var emot rysk lag att distribuera information som ”inte erkänner familjen och propagerar för icke-traditionella sexuella relationer” och kan nå ut till barn.
Reuters har kontaktat Disney men inte fått något svar.

Out handlar om Greg som ska flytta från staden han växt upp i för att flytta ihop med sin pojkvän. Men han har ännu inte kommit ut för sina föräldrar och filmen tar en vändning när han byter kropp med sin hund och på så sätt inser att vem han älskar inte är av någon betydelse för hans föräldrar.

Samkönade relationer är lagliga i Ryssland, men sedan 2013 finns en lag som gör det olagligt att ”propagera för icke-traditionella sexuella relationer” för barn. Rättsorganisationer har fördömt lagen, då man menar att den bidrar till ökat våld och hat mot homosexuella.