Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor(MUCF), fick i uppdrag att dela ut statsbidrag på 2,1 miljoner kronor till insatser som ska jobba för att skapa fler mötesplatser för unga hbtqi-personer. Nu har fyra av de arton sökande fått besked om att de får dela på bidraget. En av dessa organisationer som fått pengar är Lesbisk Makt, som fått nästan 530 000 kronor att förvalta, ett glädjande besked säger Sofia Skoglund och Rebecca Sutton, verksamhetsutvecklare på Lesbisk Makt.

–Vi är så glada och stolta över beskedet. Det är ett viktigt projekt som vi är superpeppade att börja jobba med! Vi inom Lesbisk Makt arbetar med att skapa en stark lesbisk folkrörelse och att synliggöra lesbiska. Det gör vi genom att skapa mötesplatser för just lesbiska.

Vad ska pengarna gå till?
– Det projektet heter LM POC(Lesbisk Makt People of Colour). Det syftar till att inom föreningen skapa tryggare och mer inkluderande rum för unga lesbiska och queera kvinnor, icke-binära och transpersoner som rasifieras som icke-veta. Det kommer arrangeras digitala och fysiska träffar för målgruppen. Det råder idag en vithetsnorm inom Lesbisk makt, vilket vi jobbar för att förändra.

Pengarna är riktade till mötesplatser för unga, har den gruppen medlemmar i er organisation efterfrågat något särskilt?
– Att kunna besöka hbtqi-mötesplatser och ingå i en gemenskap med likasinnade personer är superviktigt för unga hbtq och deras hälsa. Men dessa livsviktiga platser fria från hbtqi-fobi kan ofta vara en plats för rasism och mikroaggressioner för personer som rasifieras som icke-vita. Många söker sig därför till separatistiska rum för personer som är hbtq och poc(people of colour). Enligt vår research och våra medlemmars vittnesmål råder stor brist på sådana här separatistiska rum för unga. Det är därför vi är så glada över att nu kunna genomföra detta projekt.

Fått in fler ansökningar än vad man trodde

– Vi har fått in flera ansökningar för projekt som har bra förutsättningar att lyckas. Det märks tydligt att det finns ett stort behov av platser där unga hbtqi-personer kan mötas och känna sig trygga, säger Marie Pettersson Hallberg, avdelningschef på MUCF.

Utöver Lesbisk Makt har även RFSL Ungdom, HELA Ideella och RFSL Jämtland Härjedalen också fått pengar.