Den tyske målvakten Manuel Neuer bar en regnbågsfärgad kaptensbindel under EM-matchen mot Portugal. I sociala medier hyllades Neuer, men europeiska fotbollsorganet UEFA gjorde tumme ner. ”Politiskt ställningstagande” löd omdömet, och sa: ”inga politiska gester eller politiska manifestationer får förekomma under de internationella mästerskapen”.

Tyska fotbollsförbundet (DFB) friades, rimligt, från att ha brutit mot regelverket efter en utredning av UEFA. Men faktum kvarstår: Hur kan regnbågsflaggan vara politisk?
Diskussionen är lika gammal som bollsparkandet och varje gång den rullar igång blir jag lika provocerad. Flaggan står, som vi alla vet, för stolthet och mångfald, och är en populär symbol för HBTQ+-rörelsen. Och eftersom vi varken valt sexuell läggning eller könsidentitet så står flaggan för en eller flera självklarheter. Saker som bara är. Självklarheter en inte kan vara emot. Att vara emot bärandet av en regnbågsflagga innebär således att du är emot människors rätt att vara fria, vara den de vill och älska den (eller dom) de vill. Punkt.
Att nu en fotbollsspelare på elitnivå väljer att manifestera detta ska givetvis inte utredas. Det ska applåderas.
För faktum kvarstår del 2: Det finns inte en enda öppen fotbollsspelare i någon av de stora europeiska ligorna, allsvenskan eller Superettan. Eller division två, tre eller fyra. Detta är ju lika orimligt som UEFA:s utredning.
Jag vill plussa tyskarna som utan pardon tog strid mot UEFA:s orimlighet och ville lysa upp Münchens Allianz Arena i regnbågsfärgerna under EM-mötet med Ungern, ett land som på senare tid begränsat HBTQ+personers rättigheter kraftigt.

UEFA lät dock fortsatt som en trasig grammofonskiva och rabblade surt: “UEFA är en politisk och religiöst neutral organisation…”.
Men så länge människors grundläggande rättigheter, att leva som de vill och älska den de vill, är hotade så borde ”Usch-efa” hålla käft.
För att blunda för problemen i världen och typ säga ”stör inte det roliga vi har nu genom att visa stöd för utsatta personer” borde ge rött kort och livstids utvisning till de 27 högst uppsatta medlemmarna inom UEFA. Behöver jag ens tillägga att endast två av dessa är kvinnor och att ingen är öppet HBTQ+?
Eller att medelåldern för denna välavlönade priviligierade kosymklädda vita skara är 55,7 år?
Och samlingens enda rasifierade person, Nasser Al-Khelaifi, är hemmahörande i Qatar…
Javisst, landet där HBTQ+ personer inte har några som helst rättigheter och där homosexualitet kan leda till dödsstraff. Qatar är också landet där UEFA:s storebror FIFA valt att lägga nästa års stora fotbollsfest, Fotbolls-VM 2022…

Det är lustigt att en sport som i princip enbart handlar om att hålla koll på en boll är blind för så mycket annat. Tyskarna redan är klara för VM-spel, och jag hoppas att deras regnbågsretorik fortsätter.
Men också att fler länder hakar på och visar just lite mer balls framöver.