EU-ländernas ledare har gått hårt mot den nya antihomolagen i Ungern. De har uppmanat president Victor Orbán att lämna unionen om inte landet respekterar de mänskliga rättigheter de har som stadgar.

Sedan har årsskiftet har EU infört möjligheter att strypa EU-stöd för länder som bryter mot unionens grundläggande demokratiska värden. Det var något som Stefan Löfven(S) tog upp under torsdagens EU-toppmöte.

– Svenska skattebetalare är inte intresserade av att skicka pengar till dem som inte respekterar våra värden, sade Löfven, enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) som på fredagsförmiddagen höll en pressträff i Bryssel.

Men Orbán ska enligt Dahlgren varit helt oförstående åt de hårda markeringarna, utan menar att lagen är till för att skydda barn, inget annat.

– Han förstod inte [vad de andra ledarna] pratade om. Jag tror inte att man kom fram till någon ökad förståelse, säger Dahlgren till Europaportalen.

Det vara bara några få länder som gick till Ungerns försvar, däribland Polen och Slovenien.

Den nya lagen som Ungern infört innebär bland annat att det är förbjudet att sprida information om hbtq och könsidentitet till personer under 18 år.