Mellan klockan 05 och 22 är det inte längre tillåtet för tv- och radiokanaler att sända innehåll med information om homosexualitet eller ”könsavvikande beteende”. Det är bara en del av den nya lagen som idag träder i kraft i Ungern som röstades igenom 15 juni. Men lagen har redan fått konsekvenser för hbtq-personer och företag.

Tidigare i veckan fick en bokhandel böter för att ha skyltat med en barnbok med samkönade föräldrar. Anledningen? Bokhandeln hade placerat boken i samma hyllor som de ”vanliga” böckerna, utan att markera den som ”avvikande”.

Lagen kom till i samband med att man ville skydda barn och unga mot pedofili, vilket i sig är en direkt attack mot hbtq-personer och det fick EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen att reagera. Flera EU ledamöter har gått ut och fördömt Ungerns nya lag och von der Leyen har lovat att man ska ta krafttag mot landet. Det skulle till exempel kunna innebära att landet inte får något coronastöd från EU.
– Den här lagstiftningen använder skydd av barn som förevändning för att diskriminera. Den är skamlig, säger hon under en sittning med parlamentet i Strasbourg under onsdagen.

Men det finns inget som tyder på att premiärminister Viktor Orbán planerar att ta tillbaka lagen. Hans stabschef, Gergely Gulyás, avfärdar kritiken som en ”kampanj”.
– Att skydda barn är en prioritet för Ungerns regering, även om Bryssel vill släppa in hbtq-aktivister i förskolorna och skolorna så kommer vi att vägra, säger han.