I veckan trädde den nya lagen i Ungern i kraft, som gör det olagligt att sprida information till unga om hbtq och könsidentitet. Nu går människorätts organisationen Amnesty ut och säger att de kommer strunta i den nya lagen och fortsätta att utbilda inom hbtq i landet.
– Jag tycker att andra borde göra likadant och bojkotta den nya lagen, på de sätt man kan, det är så vi kommer lyckas behålla en inkluderande miljö i landet. Om man ignorerar lagen och om människor fortsätter att rapportera till media, kommer hbtq-communityt i Ungern känna sig mycket mer accepterade och inkluderade, säger Aron Demeter som jobbar på Amnesty Ungern.

Amnesty är inte en renodlad hbtq-organisation, men de senaste åren och framförallt månaderna, har Aron jobbat allt mer fokuserat på de frågorna, eftersom Ungerns regeringen blivit allt mer hbtq-fientlig.
– Många som jobbar för Amnesty är också hbtqi. Så det handlar inte bara om att det är rätt sak att göra, det här drabbar många av oss inom organisationen personligen.

Hur är det i Ungern nu, några dagar efter att lagen verkställts?
– Det är blandade känslor. En del av hbtqi-communityt är väldigt oroliga och har tappat hoppet. Det är inte första och antagligen inte sista gången som regeringen i deras egna land attackerar dem. Sen finns den andra sidan, som ofta består av aktivister. De har ökat nu när vi går in i vår egna Pride månad. Så många gör motstånd, vilket är bra för det betyder att man inte gett upp.

Aron berättar att en undersökning i landet visar att en majoritet av de ungerska invånarna förstår att lagen inte är till för att ”skydda barn mot pedofili”, som regeringen sagt, utan att det är en attack mot hbtq. 24 juli är det Pride marsch i Ungern och Aron tror att det kommer vara större uppslutning än tidigare.

Finns det någon chans att man drar tillbaka lagen?
– Det ser tyvärr inte ut så nej. Det kanske låter väldigt deppigt men just nu finns det inte mycket hopp att man ska återgå till som det var tidigare, inte än i alla fall. Det största hoppet vi har är att EU gör ett fall av detta och drar det till högsta domstolen. Men det kan ta flera år.