I början av juli utbröt det stora protester i flera städer i Spanien efter att en 24-årig homosexuell man misshandlades till döds när han var ute med sina vänner. Hbtq-communityt kritiserade polisen som först inte utredde händelsen som ett hatbrott, trots att vittnen hört de som misshandlat Samuel Luiz ropa ”jävla bög”.

Rubén Serrano Martínez jobbar som journalist i Spanien, med fokus på hbtq-rättigheter, könsidentitet, HIV. Han har skrivit en bok om situationen för hbtq-personer i Spanien och hur hbtq-fobin blir allt mer utbredd i landet. Han deltog själv under protesterna och har startat rörelser som spridit sig nationellt och satt press på politiker. Men han kallar sig inte för aktivist.

– Människor kallar mig för aktivist, men jag ser inte mig själv som det. Det är sällan jag är på plats under protester, men jag gör min röst hörd på sociala medier. Det tycker jag är en skillnad.

Men under de här protesterna valde han att gå med, men som vanlig medborgare och inte i sitt yrke som journalist. Han berättar för QX att protesterna fortsatte under hela veckan, att det var en stor protest i söndags i Madrid och att en annan är planerad att vara 22 juli i Barcelona. Syftet är att uppmärksamma att det faktiskt handlar om homofobi och hatbrott.

– Men det är den största utmaningen just nu eftersom polis, mass media och högerpopulistiska politiker försöker ifrågasätta motivet. De menar att ”jävla bög” inte är homofobiskt och att de som mördade Samuel inte visste att han var bög. De försöker förneka att det här mordet skett. Hur kan det få ske, när vittnesmål säger motsatsen? Jo för att de som vill förneka att det var ett hatbrott vet om att de själva är skyldiga till det ökade våldet mot hbtq.

Serrano berättar om att sedan 24 juni har lokala myndigheter i Barcelona registrerat en till två anmälda misshandelsfall baserat på hatbrott i veckan. I Katalonien visar rapporter från Observatori Contra l’Homofòbia(OCH) att hatbrott mot hbtq ökade med 25 procent förra året och att våldet blivit allt mer fysiskt än verbalt.

Det har spridits videor på våld från poliser mot demonstranter, var detta något du upplevde?
– Det ar inget jag upplevde själv. Men vi har alltså en polis som ifrågasätter om Samuel mördades på grund av homofobi och dagen efter kan man se hur polisen slår hbtq-personer som protesterar mot den ökande homofobin. Vi kommer aldrig känna oss trygga när polisen, som är till för att skydda oss, ifrågasätter oss på det sättet och behandlar oss som djur.

Han berättar att omvärlden ser Spanien som ett gay-paradis och att det i många fall stämmer, men på flera håll är det undermåligt hur många behandlas.
– Du kan gå ut på klubb, gifta dig, ändra juridiskt kön. Men du blir fortfarande ihjälslagen för att du är den du är.

Vad kan man göra för att hjälpa till?
– Hjälp till att sprida information. På det sättet kan vi enklast hjälpas åt att stoppa hbtqi-homofobin, våld mot kön och rasism