I lördags genomfördes Budapest Pride i Ungern som samlade rekordstort antal deltagare. Det är kanske inte en stor överraskning med tanke på Ungerns senaste införande av nya homofoba lagar som fått mycket uppmärksamhet i medier. Budapest Pride blev en stor protest för de som ville visa sitt missnöje inför den nya lagen, som innebär att det är olagligt att sprida information om hbtq till barn och unga.

Edvin Alam, distriktsordförande för Öppna Moderater i Uppsala, var på plats under paraden.
– Vi åkte för att visa stöd för våra allierade i Budapest men också för att få en aktuell lägesbild i landet, säger han till QX.

Han berättar att han höll en låg profil på sociala medier fram till paraden, på grund av säkerhetsskäl. Men under paraden var det god stämning och det har inte rapporterats om några större oroligheter.

– Det är viktigt att stötta att alla goda krafter i Ungern som vill stärka den liberala demokratin i landet och markera mot Orban.

Edvin var med i SVT Uppsala och berättade att lagen redan fått konsekvenser.

– Lagförslaget som Viktor Orbán har föreslagit likställer i princip homosexualitet med pedofili. Det har redan fått effekter, som att folk ryggar tillbaka när de pratar med en hbtq-person för att de tror att man är farlig mot barn.