EU behöver markera tydligare mot situationen i Ungern och Polen, anser Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Länder som inte respekterar mänskliga rättigheter bör uteslutas ur EU, och Sabuni hoppas att Sverige använder sitt ordförandeskap år 2023 för att verka för en förändring.

– Vi önskar att Sverige tar initiativet att, under vårt ordförandeskap, bjuda in till ett toppmöte för att diskutera hur kommissionen i framtiden ska hantera länder som nedmonterar demokrati och rättsstatens principer, så som Ungern gör i dag, säger Sabuni till Ekot.

På Instagram förklarar Sabuni vidare att ”EU måste kunna vidta skarpa och riktade åtgärder” mot Ungerns och Polens hbtq-fientliga lagar.

”Ungerns regeringsparti Fidesz har under sin tid vid makten krympt utrymmet för oberoende medier, akademin, civilsamhället, invandrare och hbtq-personer. Det senaste exemplet är den nya lag som förbjuder medier och skolor att informera ungdomar om homosexualitet och könsbyte”, skriver Sabuni.

Vidare nämner hon även de liknande hbtq-fientliga lagar som diskuterats i Polen, ett land som redan fått kritik från EU för sina ”hbtq-fria zoner”.

Förslaget är att ett medlemskap i EU ska förutsätta ett ovillkorligt försvar av de mänskliga rättigheterna. Liberalerna vill att EU stoppa alla utbetalningar till Ungern.

”Dagens Ungern hade idag aldrig kvalificerat sig för EU-medlemskap”, skriver Nyamko Sabuni.