En ny studie som granskat tv-spel visar att HBTQ-synligheten är nästintill obefintlig. Av tusentals granskade spelkaraktärer var enbart 0.03 procent HBTQ. QX artikel på temat har väckt diskussioner på Facebook under veckan.

Vi kontaktade Gabriel, en transman på 24 år som själv är aktiv på Twitch under användarnamnet Babblinggoat. Han uppmanar branschen att ta sitt ansvar för bättre representation i tv-spel, och att ta itu med homo- och transfobin som frodas i onlinespelsvärlden.

Hur går dina tankar kring studien som visar att HBTQ-karaktärer lyser med sin frånvaro i de stora tv-spelen?

– Att se en HBTQIA+ karaktär i ett spel är sällsynt. Dessutom presenteras karaktärerna oftast som en extrem stereotyp och deras story handlar endast om deras trauma tills de till sist får ett olyckligt slut eller dör. Detta är tyvärr ett problem som inte endast finnes inom spel utan även inom media i helhet.

– Representationen blir långsamt bättre, exempelvis så introducerades den första öppna transmannen (en individ som blev tilldelad könsidentiteten kvinna vid födsel men inte identifierat sig med den utan är man) någonsin i ett AAA-spel i Dragon Age Inquisition från 2014. Detta är en representation som generellt klassificeras som bra då hans berättelse inte handlar om att han är trans, samt att han ges ett bra slut.

– Ett nyare exempel på transrepresentation är karaktären Tyler i spelet Tell Me Why från 2020. Detta är den första spelbara transkaraktären någonsin i ett större spel. Tyvärr handlar spelet återigen om karaktärens trauma samt att det ifrågasätts om det är riktigt eller inte. Men oavsett hur bra representationen var senare så grät jag när jag märkte att jag kunde kontrollera honom som en spelbar huvudkaraktär.

– Som studien nämner är representationen extremt liten och när den väl sker är den inte bara generellt väldigt dålig utan skaparna av spelet och röstskådespelarna blir bemötta av allting från hat till mordhot.

Gabriel livestreamar spel på Twitch
Studien menar också att en ”toxisk maskulinitet” genomsyrar Twitch och gamingvärlden. Delar du sama uppfattning?

– När det kommer till toxic masculinity på Twitch är även detta någonting som är extremt tydligt. Jag som en öppen queer transperson kan inte vara i majoriteten av streams då det inte är säkert för mig. Jag blir utsatt för mordhot både på och utanför mina egna streams ungefär 4 gånger i månaden och vi bannar flera personer per stream på grund av öppet hat. De kallar mig “faggot”, “disgusting piece of shit” och, som senast i onsdags: “Go jump off a bridge you disgusting piece of human waste”.

– Dessa beteenden kommer från en toxic masculinity-kultur på grund av att beteendet syns så tydligt i stora streams. Det blir även ännu tydligare när det finns instanser av stora partnered streamers som gör “hate raids” till mindre HBTQIA+ kanaler där de spammar hat.

Hur gör man då tv-spelsvärlden mer attraktiv, och framför allt mer säker, för hbtq-människor?

– Väldigt mycket behöver ändras och vad de kan börja med är att:

1. Intervjua personer med tolkningsföreträde när de skriver karaktärer av olika minoriteter. Få feedback från dem och lyssna på vad som är dåligt med representationen och sluta försvara olika typer av HBTQIA+-fobier genom att säga “Det är min artistiska syn” eller “Men det behövs för berättelsen”.

2. Sluta köna spelarens egna karaktär när de skapas. Istället för att säga “man” och “kvinna”, låt spelaren välja sina egna pronomen och limitera inte val såsom ansikte, hår, kroppsbehåring och kropp. Låt spelaren skapa sin egen karaktär.

3. Tjänster och hemsidor måste moderera bättre. Banna de som inte följer reglerna och ha kontinuerlig träning samt kvalitetskontroll på ens egna personal för att se till att ingen “let things slide”, särbehandlar eller bidrar med eget hat.

4. Stötta och lyft HBTQIA+ personer genom att skriva artiklar, göra spotlights och jobba med HBTQIA+ personer året om. Vi existerar alltid, inte bara under Pride.

Vilka spel skulle du rekommendera för den som söker bra HBTQ-representation?

– Serien med bäst, och mest, HBTQIA+ representation med icke-heterosexuella karaktärer är Dragon Age 1-3, speciellt Dragon Age Inquisition som har över 6 icke-heterosexuella karaktärer och har hyllats för dess inklusivitet. Två andra bra spel är Mass Effect Andromeda och Life is Strange, vilket har relativt bra representation.

– Representationen av HBTQIA+ personer i spel är liten och generellt dålig. Vi förnedras, förlöjligas, sexualiseras, fetischeras, traumatiseras, göms undan, blir antagonister och får nästan aldrig ett lyckligt slut. Mer jobb behövs men med uppkommande spel så som Palia, där målet är att nästintill ingenting kommer att vara könat, och förhoppningsvis Dragon Age 4 går det långsamt framåt!