Sex parader med varsitt budskap om HBTQI+-rättigheter från årets World Pride där över 80 olika nationer fanns representerade gick från olika delar av Köpenhamn för att samlas på festplatsen Fælledparken i Østerbro. I varje parad gick omkring 1000 personer enligt de coronarestriktioner som fanns då planerna för paraderna lades upp.

I paraden gick bland annat Danmarks statsminister Mette Frederiksen (s).

Ute på Fælledparken, liksom på World Pride Square, dvs Rådhuspladsen, sändes showen med underhållning och tal av bland annat Kronprinsessan Mary. WorldPride och Eurogames i Malmö och Köpenhamn var även årets Europride och vid avslutningen överlämnades stafettpinnen för nästa års EuroPride till Belgrade Pride. Budskapet var tydligt: ”Kom till Belgrad” och hjälp oss göra skillnad, även om eller just för, att Pride är så extra viktigt i Balkan.

Inne i Köpenhamn hade de planerade gatufesterna ställts in, men på Rådhuspladsen, utanför Oscar Bar på Regnbågspladsen och på alla gaybarerna var det fullt fram till stängningen vid 02.00.

World Pride under Corona blev inte det stora event som arrangörerna hoppats på, men det blev så extra magiskt stämning på stan just för att det trots Corona ändå blev en betydelsefull Pride med en galet glad feststämning.

Se Jonas Norén bilderfrån fyra av de sex paraderna som ingick i World Pride-firandet.