I helgen börjar Pride Racing, ett event som sträcker sig under tre helger på tre olika travbanor och anordnas av den ideella föreningen Horses for Happiness. Kuskar ska ha regnbågsfärgade hjälmar, Prideflaggor ska vaja på banorna och avslutningsvis vill Horses for Happiness samla hästintresserade för att gå med i West Pride i Göteborg 2 oktober.

Pride Racing är på tre travbanor under tre olika helger. Men en annons på Åby travbana, som ska ha eventet 30 september, har väckt starka känslor. På en av de största annonsskyltarna gör SD reklam. Detta har fått frilansjournalisten och travexperten Henrik Ingvarsson att reagera med en text på sidan Trottosport, där han kritiserar valet av att SD gör reklam på travbanan.

– Det är ingen tvekan om att det här rimmar illa. Det måste kännas konstigt för de som ska arrangera detta på Åby. Sverigedemokraternas syn på världen går stick stäv med travsportens policy. Demokrati är att det ska vara lika för alla, men demokrati är också att säga nej, säger han till QX.

Svensk Travsport har, till skillnad från fotboll, valt att enskilda banor får sälja sponsorskap till politiska partier och det ska då gälla samtliga parter.

SD borde väl få göra reklam som alla andra partier?
– Det är så alla för sina argument, att det har lika stor rätt som alla andra. Men Åby har också rätt att säga nej, att ta ner skylten. Jag förstår inte hur de resonerar.

Det är en extern reklambyrå som har hand om Åby travs reklam, men Åby har godkänt annonseringen enligt Svensk Travsports policies.
Personer som tänkt delta på eventet har även kontaktat QX och uttryckt att det känns obekvämt att SD annonserar samtidigt som det är Pride Racing.

Väljer att ta ner skylten

Efter kritik har Åby travbana meddelat att de kommer ta ner skylten. De har dessutom tagit upp ett förslag på sitt senaste styrelsemöte ett förslag om att inte annonsera från några politiska partier.