Det var tidigare i veckan som flera medier rapporterade om en misshandel som ska ha skett under söndagen i centrala Madrid. Mannen som anmälde sa att åtta män följde efter honom, mitt på dagen, och skar honom i ansiktet så att hans läpp sprack. Männen ska skulle dessutom ha sagt homofobiska glåpord och ristat in ”maricón”(fikus) på hans ena skinka.

Attacken fördömdes av premiärministern Pedro Sánchez och skapade stor uppmärksamhet i Spanien eftersom det bara var två månader sedan Samuel Luiz misshandlades till döds utanför en gayklubb i Madrid.

Men under onsdagseftermiddagen meddelade polis att mannen ändrat sin anmälan.

”Mannen har ändrat sin uttalande och sagt att överfallet skedde i samtycke”, säger en talesperson för spansk polis till The Guardian. Mannen riskerar nu att dömas för att ha gjort en falsk anmälan.

Den uppmärksammade attacken fick demonstrationer, som sedan mordet på Luiz lugnat ner sig, att brusa upp igen. Efter det blev känt att mannen ändrat sin anmälan, meddelade de som organiserar demonstrationerna att man kommer fortsätta ändå. Man anser inte att en falsk rapport ska distrahera från att hatbrotten faktiskt ökar i landet.