Senaste veckan har Pride-parader genomförts i flera svenska städer. I Vadstena samlades i år omkring 170 personer och gick genom den turist-täta stadskärnan där möjligen även Heliga Birgitta, känd för sin strid med den av henne utpekade sodomiten kung Magnus ”Smek” Eriksson, en gång vandrat. Två mångåriga och nutida kämpar, i år även silverbröllopsfirande, Göran Söderström och Axel Unnerbäck hyllades vid paraden för sina insatser för att bevara Vadstena som en medeltidsstad. 170 i paraden är färre än 2017 då 900 av stadens 7500 invånare gick med, men nästa år då pandemin är över (peppar, peppar och vaccin!) blir det åter full fart.

Även i Falun där Dalarna Pride firades med parad i helgen var det av logiska skäl färre än innan pandemin i paraden.

– Vi vart nästan exakt 700 pers i år, vilket är mycket mindre än vad vi brukar. Var 7000 sist. Men det är pandemin som ställer till det såklart, säger RFSL Dalarnas ordförande Mikael Selg till QX. Det var superbra stämning i paraden, bra med poliser som skyddade och inget bråk från andra. Så det var egentligen våran bästa parad hittills. Vill du får du gärna höra av dig med mer frågor eller annat du behöver.

Kiev Pride genomfördes den 19 september och blev en mäktig manifestation för hbtqi-rättigheter i Ukraina. Veckan innan hölls Kharkiv Pride i den ukrainska staden Charkiv. Festivalen arrangeras av”Sphera”, en av RFSLs ”partnerorganisationer” . På RFSLs hemsida citeras arrangörerna: ”Paraden gör det möjligt för alla stadens hbtqi-personer att samlas och öppet visa sina riktiga jag. Tillsammans går vi på gatorna för att kämpa för våra rättigheter, få stöd från allierade och se att vi inte är ensamma. Vi är många och vår kamp fortsätter!”

Den 4 september genomfördes Prideparaden i den litauiska staden Kaunas. Motdemonstrationer hölls men arrangemanget kunde genomföras fredligt med polisskydd.