Den tyska HBTQ-rörelsen LSVD gratulerade under måndagen socialdemokraternas och Olaf Scholz framgång i söndagens förbundsdagsval. I sitt uttalande ser det en möjlig ”trafikljus-koalition” med de Gröna och Liberalerna som en bra förutsättning för en bra queer politik.

Henny Engels, från LSVD, skriver i pressmeddelandet att framgången för de Gröna och Liberalerna pekar på att väljarna vill se en ”progressiv queerpolitik”.

En nationell plan mot hbtq-hat, ett konstitutionellt diskrimineringsskydd, stärkt ställning för regnbågsfamiljer och en ny könstillhörighetslagstiftning med rätten till självbestämmande vad gäller könsidentitet är några frågor LSVD nu ser kan genomföras.

I den nya tyska riksdagen kommer totalt 20 öppna ”queer”-ledamöter ta plats. Den tyska hbtqi-tidningen Queer listar först 19 av dem: Jens Brandenburg (FDP/liberalerna), Lars Castellucci (SPD/socialdemokraterna), Falko Droßmann (SPD), Kai Gehring (Gröna), Timon Gremmels (SPD), Bruno Hönel (Gröna), Carlos Kasper (SPD),  Konstantin Kuhle (FDP), Kevin Kühnert (SPD), Max Lucks (Gröna), Sven Lehmann (Gröna), Matthias Miersch (SPD), Michael Roth (SPD), Thomas Sattelberger (FDP), Ulle Schauws (Gröna), Marlene Schönberger (Gröna i Bayern), Jens Spahn (CDU). Utöver dessa tar två transkvinnor för första gången plats i riksdagen, Nyke Slawik och Tessa Ganserer från de Gröna.

Efter detta ”med ett visst avstånd”, nämns även det högernationalistiska partiet AfDs, förstanamn i valet, Alice Weidel som lever med en kvinna och två barn. Trots att Weidel är öppet lesbisk har hennes parti inte haft någon kontakt med den tyska hbtq-rörelsen.

CDUs inofficiella talesperson i hbtq-frågor, Stefan Kaufmann, fick lämna riksdagen och vänsterpartiet Linkes motsvarighet, Doris Achelwilm, var en av de många vänsterparlamentariker som inte kom in efter partiets mer än halvering av väljarstödet.