I februari blev Eva Björk uppsagd, efter att ha arbetat inom vården i Falköpings kommun i sex år. Hon berättar att hon blivit kränkt av både kollegor och chefer, sedan hon kom ut som lesbisk 2008. Arbetsgivaren hävdar å andra sidan att uppsägningen beror på att hon varit sjukskriven för mycket.
– Det sa han till mig och det har han också skrivit ner.

Men du menar att du blivit sparkad på grund av din läggning?

– Det är jag helt övertygad om.

Hur har kränkningarna gått till?
– Jag har blivit missgynnad många gånger. En gång, när en tjänst blev utlyst, kom chefen och sa ”vi söker ju en kvinna …”. Jag ser ju ut som en pojkflicka enligt vissa och känslan var att han såg mig som en man.”

Men han kanske menade att du var aktuell just för att du var kvinna?
– Nej. Fast jag vet inte hur jag ska tolka det.

Vad har mer hänt?
– Det blir ofta tyst när jag berättar om mig och min flickvän. Då är det ingen som är glad för min skull eller tycker att det är roligt.

Eva Björk blev flera gånger omplacerad under tiden hon arbetade för Falköpings kommun, fyra gånger på mindre än ett år och utan att få någon introduktion.
– Redan 2008 hörde jag av mig till mitt fackförbund och de sa att jag hade rätt, men att man inte ska bråka med myndigheter.
Hon säger att Falköpings kommun är kända för att göra som de vill och att hon fått 249 mejl och sms från folk som varit i samma situation eller som uppmuntrat henne att gå vidare med ärendet.
– Jag har till och med fått mejl från politiker.

Eva Björks arbetsgivare har varken svarat på telefon eller mejl. Varken när QX eller Skaraborgs Allehanda har försökt nå honom.