Arbeiderpartiets (Ap) Anette Trettebergstuen är en del av Norges nya regering med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i spetsen. Regeringen som tillträdde igår är fördelat på nio män och tio kvinnor, där Trettebergstuen är den enda öppet lesbiska. Av Aftenposten beskrivs hon som en ”rappkäftad hbtq-förebild med bakgrund i gaykamp, kulturkamp och dansgolv”.

Hon är ingen nybörjare på sitt ministerområde med sina sex år på familj- och kulturnämnden i ryggen. Hennes långa erfarenhet är något som norska Museumförbundet hoppas kommer göra skillnad på posten.

–  Vi vet att hon är mycket engagerad i jämställdhet och mångfald, och på det här området har museer mycket att bidra med. Bland annat lovar den nya regeringen att främja kultur och språk. Här är också museerna redo att spela en central roll, säger Liv Ramskjær från Museiförbundet till Klassekampen.

Trettebergstuen har en son tillsammans med gaykompisen Christian Berg och har tidigare pratat öppenhjärtigt om sin regnbågsfamilj.

Tillsammans med Bård Nylund har hon skrivit boken Homo (2017) som utlovas vara ”den bok du önskar att du hade när du förstod att du var homosexuell”.