Rachel Champ, 27, från Longwood, Irland, är lesbisk och gift med en kvinna. Hon har sedan hon var tio år lidit av extrem smärta kopplat till sin menstruation.

– Jag minns fortfarande första gången jag fick mens och la mig i fosterställning och grät av smärta, berättar hon för Buzzfeed.

Att blir sängliggande en gång i månaden har sedan dess varit en rutin för henne. När hon sökt vård för smärtan har hon fått höra att det är ”en del av att vara kvinna” och att hon har otur som drabbas av exrem menstruationssmärta. Först när hon var 25 år träffade hon en läkare som förklarade för henne att det inte var normalt att få så ont vid varje mens.

Hon remitterades till en gynekolog som undersökte henne med ultraljud och laparoskopi. Resultatet visade att hon hade flera mindre cystor på sina äggstockar varav en bedömdes vara kopplad till endometrios. Sjukdomen endometrios drabbar en av tio personer som har mens och ett möjligt symtom är svår smärta vid mens och/eller ägglossning.

Rachels smärtor blev allt svårare och hon bokade en tid med en gynekolog för att diskutera att eventuellt operera bort livmodern, en så kallad hysterektomi. Till besöket hade hon med sig sin fru som stöd.

– Efter 17 år av smärta och med potentiellt 20 år till beroende på när jag kan tänkas nå klimakteriet ville jag veta när jag kan få besluta om att göra en hysterektomi för att förbättra min livskvalitet och få slut på smärtorna jag levt med i nästan två tredjedelar av mitt liv.

Men hos gynekologen fick hon ett nej. Han menade att hon var förblindad av smärtan och kanske skulle vilja ha barn i framtiden.

– Jag förklarade att jag och min fru redan bestämt oss för att adoptera. Hans svar på det var att han inte ville att jag skulle ångra mig i fall min situation ändras. Att jag kanske skulle skilja mig från min fru, ändra min sexuella läggning och träffa en man som vill ha barn.

Hon delade sin upplevelse på Twitter och inlägget gick snabbt viralt. Flera andra kvinnor svarade med sina egna upplevelser av att ha nekats hysterektomi eller annan vård på grund av att män potentiellt vill ha barn med dem.