Vänsterpartiet prisar i år Vanja Södergren som tillsammans med 15 andra utgjorde Europas första Prideparad. Paraden arrangerades av Gay Power Club 1. I en intervju med QX från i somras minns Vanja tillbaka.

–  Det var så många dörrar som hade stängts efter att man kom ut som homosexuell så vi behövde göra något. Det var överlevnad helt enkelt och jag hade en lust att förändra. Jag och min dåvarande flickvän, Kerstin, hade dessutom försökt få in en förlovningsannons i Nerikes Allehanda men den stoppades. Chefredaktören ringde hem till mig och sa att det här går minsann inte. Vi kan inte ta in en förlovningsannons för två kvinnor. Hur skulle det se ut?

Efter Chefredaktörens bemötande fick Vanja nog och tog till gatan. Det modet har skrivit in henne i regnbågshistorian, och nu också gjort henne till Jörn Svensson-pristagare.

Jörn Svensson-priset delas ut årligen av Vänsterpartiets partistyrelse till en person som arbetar för hbtq-personer rättigheter, i samma andra som Jörn Svensson gjorde. Prissumman är 10 000 kronor.

Svensson avled förra veckan och blev 85 år gammal. Vänsterpartiet skriver att förlusten av hbtq-kämpen gör att priset i år känns än mer angeläget.