I lördags var det Transgender day of Remembrance (TDOR). Dagen infaller varje år den 20 november och finns för att minnas de transpersoner som mördats under de senaste 12 månaderna till följd av transfobiskt våld. Men i sociala kanaler från Sveriges riksdagspartier och partiledarnas officiella konton på Facebook, Instagram och Twitter gick dagen obemärkt förbi. Förutom för jämställdhetsministern Märta Stenevi (MP) som skrev om TDOR samtidigt som hon uppmärksammade det nya lagförslaget om juridisk könstillhörighet som kan ersätta den nuvarande könstillhörighetslagen.

När Sverige den 4 oktober firade Kanelbullens dag i år var rampljuset från samma kanaler större, Kanelbullens dag fick sammanlagt tio tillrop.

QX krönikören och sakkunnig i transfrågor på RFSL  Edward Summanen tycker att det låter väldigt märkligt att ”kanelbullar engagerar mer än mördade transpersoner” och säger att det är viktigt att partiledare och riksdagspartier belyser TDOR.

– Det är viktigt inte minst med tanke på att det just nu pågår ett ifrågasättande av transpersoners existens på ledarsidor i stora dagstidningar. Tystnaden kan ju eventuellt bero på att det inte var något namn från Sverige med på listan i år, men då har de missat att TDoR även handlar om att uppmärksamma transpersoner som dött i förtid på andra sätt, t.ex. genom suicid. Men kanske planerar alla riksdagspartier och partiledare att istället göra något stort i samband med antingen Trans Day of Visibility eller IDAHOBIT? Jag hoppas. För det är dagar som är viktiga för att belysa mänskliga rättigheter och allt som är kvar att göra för att förbättra livsvillkor för exempelvis transpersoner, även i Sverige.

Ann-Christine Ruuth som är ordförande på Transammans instämmer.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Men visst är det tankeväckande. Inte minst med tanke på att transpersoner och våra rättigheter ifrågasätts hela tiden. Och nu när vi dessutom är mitt uppe i processen av att få igenom det nya lagförslaget om ändrad juridisk könstillhörighet så kunde man som makthavare kanske tänka att man skulle uppmärksamma TDoR på något sätt. Men sen ska vi komma ihåg att av de mördade personer som vi minns den 20 november var 96 procent kvinnor och i USA var 89 procent people of colour. Så man måste också se på det här intersektionalistiskt. Det handlar både om att vara transkvinna, att vara färgad och att vara sexarbetare eftersom att det är det enda sättet att försörja sig på för många transkvinnor i världen. Vi ska akta oss för att överföra siffrorna på svenska transpersoner som har radikalt annorlunda förhållanden, säger Ruuth och fortsätter:

– Men det borde inte hindra politiker från att komma ihåg hur utsatta transpersoner och transkvinnor är i världen.

Ann-Marie Jönsson ordförande för FPES kopplar skillnaden till att Transgender day of remembrance är en tung dag medan Kanelbullens dag är lättsam.

– Det kanske är lättare att kommentera på Kanelbullens dag, som inte betyder någonting egentligen. Jag upplever att sättet man uppmärksammar TDOR har förändrats över tiden även för hur vi gör i organisationen. Men det betyder inte att vi tycker att det är mindre viktigt. Förut har man tyckt att det var väldigt viktigt att läsa upp namnen från listan, men det gör vi inte längre för att man inte vill att all fokus ska läggas på det negativa.

Så betyder det då något om riksdagspartier och partiledare kommenterar en dag som TDOR? 

– Ja det gör det. Då visar de ju hur de värderar transfrågan. Att man uppmärksammar en sådan dag kan ju säga något om det. Sen kan det här också vara ett tecken på att partiledare inte kan vara överallt hela tiden och koncentrera sig på allt hela tiden.

Vänsterpartiet firade Kanelbullens dag med en snurrande bulle och partiledaren Nooshi Dadgostar frågade sig hur många kanelbullar en kan äta.

Moderaterna använde kanelbullen för att prata skatt.

Centerpartiets Annie Lööf lyfte kanelbullen och sin fika på Företagarna.