Ulrika Westerlund står med på Miljöpartiet Stockholms stads lista till riksdagen i valet 2022. Hennes namn är på plats nummer fyra under de tre nuvarande MP-ministrarna Per Bolund, Åsa Lindhagen och Per Olsson Fridh.

Westerlund är ett välkänt namn inom communityt efter många aktiva år på tunga poster. Mellan 2010 och 2016 var hon förbundsordförande för RFSL. Hon har också varit ordförande för Stockholm Pride, särskild utredare för den statliga utredningen ”Transpersoner i Sverige” som togs fram 2017 och är nu projektledare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Vad skulle du vilja jobba med i riksdagen? 

– Det är lite samma frågor som jag jobbat med hittills. Jag vill fortsätta att jobba med hbtq-frågor och frågor som rör mänskliga rättigheter i stort. I mina tidigare roller har jag ofta arbetat med att försöka påverka politiker, och nu på MUCF håller jag på med en rapport om unga hbtq-personers levnadsvillkor som är beställd av regeringen. Mycket av det jag jobbat med tidigare är frågor som jag skulle kunna lyfta som riksdagsledamot. Jag ser det som en ny roll där jag skulle få nya möjligheter att påverka. Det finns mycket att göra på till exempel det familjepolitiska området och asylrättsområdet – och även vad gäller transpersoners rättigheter, bättre arbete mot diskriminering, hatbrott och hedersrelaterade brott och så vidare.

Hur ser du på dina chanser?

– Det hänger ju på flera olika saker. Det första är ju att Miljöpartiet fortsätter att vara i riksdagen, och det ser det ut som just nu i opinionen. Sen beror det på hur många mandat som kommer in från den här listan, nu senast har det varit tre och det ligger ibland och väger upp mot fyra. Om någon eller alla de som nu är ministrar fortsätter att vara det så är det ju namnen under dem som kommer in. Jag ser det som ganska goda chanser.

Vad händer nu? 

– Externt händer inte så mycket före valet. Internt hoppas jag bland annat kunna lägga mycket tid på att finslipa frågor till valrörelsen.