Klockan 18 igår kväll kom Pride till byn Matfors utanför Sundsvall. Nära hundra personer gick genom vintermörkret från fritidsgården genom staden och tillbaka där det bjöds på glögg och fika samt tal från konfirmationsledaren Wilma Åkebring.

– Det var nästan som ett proffsigt arrangemang, säger initiativtagaren Eva Ström som är chef för fritidsgården i Matfors när QX får tag på henne dagen efter paraden.

– Nu sitter jag i efter-myset och är så nöjd. Det gick ju jättebra.

Idén om byns första Prideparad kom efter att fritidsgården hade hbtq-certifierats. Matfors-bor samlades med facklor och plakat där de skrivit kärleksbudskap som ”Störst är kärleken”.

– Det var någon som kom med en pannlampa och några hade tagit ut julgransbelysningen och hängt runt sig. Folk lyste och skyltarna lyste. Det var precis som jag hade föreställt mig – att vi skulle lysa upp novembermörkret både bokstavligen och i den viktiga frågan. Att sprida ljus och kärlek till alla.

Eva berättar att idén bara har mötts av positiva tillrop, förutom ett par ”herrar som gnällde lite”.

– Det är folk som har skrivit att tåget var så fint och det var många som var ute och hurrade på oss.

Vad tror du att det här betydde för hbtq-personer i Matfors? 

– Jag känner några stycken och jag tror att det betydde jättemycket för dom. I en liten by kan det finnas fördomar mot det som inte är normativt, och det var lite därför jag också ville göra det här i Matfors. Jag vill sprida lite ljus och kunskap.