Under tisdagens invigdes Sankt Petersburgs QueerFest. Det i en stad som tidigare i år införde ett informationsförbud kring frågor som rör bland annat homosexualitet. Festivalen som arrangeras av ”Coming Out” startade redan den 20 september och pågår till på söndag och under tisdagen talade Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp).
På plats i Sankt Petersburg finns fler svenskar, bland annat Ulf Petersson med projektet Article 1 och The Unstraight Museum. Museiprojektet liksom Svenska Institutet är med att arrangera festivalen och stöd kommer bland annat från Svenska Generalkonsultatet.
– En av de viktigaste anledningarna till Article 1 och The Unstraight Museums närvaro under Queer Culture Festival i St Petersburg är, förutom att visa solidaritet med den verksamhet med som bedrivs och diskutera museernas ansvar i HBTQ frågor, att stödja med hjälp av ”höghöjdsbesök”, berättar Ulf Petersson.
– Genom att bjuda in internationell närvaro i form av ministrar, ambassadörer etc lyfts frågorna ett steg till och med dessa representanters deltagande och stöd blir det mycket svårt för myndigheter att stänga ner Queer Fests aktiviteter. Detta var också det första året som inte några lokaler har stängts ner av polis under festivalen….

Nyamko Sabuni höll under invigningen av Article 1-utsällningen ett starkt tal med mycket tydligt ställningstagande vad gällande den nya lagstiftningen om förbud av ”Homopropaganda” för personer under 18 år, berättar Petersson från Sankt Petersburg.
– Budskapet från Nyamko var att Sverige inte kan acceptera en lagstiftning av detta slag som strider mot grundläggande mänskliga rättigheter.
I ett citat från Baltic Reporter under onsdagen sa hon bland annat:
Som företrädare för den svenska regeringen vill jag verkligen att regeringen, i St Petersburg, tillämpar åtgärder mot förtryck av HBTQ personer och arbetar med opinionsbildning för att skydda denna grupp. En annan mycket olycklig del är att barn nekas information, någonting mycket viktigt eftersom de måste bygga sina liv i enlighet med de mänskliga rättigheterna, ”
Dessutom påminde Sabuni om ”The need for more love” vilket möttes av applåder.

Förutom Sabuni talade även den norske statssekreteraren Kjetil Andreas Ostling, Sveriges generalkonsul Jan Nyberg, Ulf Petersson samt Anders Öhrn från Svenska Institutet.

Närvaron vid invigningen var till häften rysk och till hälften internationell med en blandning av aktivister och representanter från ambassader och organisationer.

Efter invigningen arrangerades en paneldebatt med svenska och ryska representanter från kulturinstitutioner om museers roll och ansvar för ”svåra frågor”. Debatten genomfördes trots ett antal avhopp från museer som bedömde att risken i ett deltagande helt enkelt var för stor.
– Förutom den nya lagen om homopropaganda införs nu även ett nytt regelverk där Ryssland genom en ny registreringsprocess kan förhindra utländsk finansiering av organisationer i Ryssland, berättar Ulf Petersson. Detta kan betyda ytterligare svårigheter för de redan pressade HBTQ-organisationerna som verkar i landet.
– För att ytterligare addera till detta har i dagarna en resolution om inkluderade av sexuella minoriteter i Europarådets gemensamma plattform för ungdomspolitik avvisats av Ryssland. Trots detta är HBTQ-aktivister mer organiserade och aktiva än någonsin. Deltagandet i aktiviteter som Queer Fest växer för varje år som går och detta inger stort hopp för framtiden!



The Unstraight Museum är ett svenskt initiativ med målet att öka representationen av Unstraight historia i Svenska och Internationella Museers, ofta normativa, samlingar, dokumentera Unstraight Historia, tillgängliggöra denna för en bred internationell publik samt skapa möjligheter för aktivister och HBTQ organisationer att samarbeta med institutioner på ett långsiktigt sätt.

The Unstraight Museum arbetar för närvarande med följande projekt:
-”Article 1” turnerande HBTQ utställning i samarbete med Svenska Institutet.
-www.unstraight.org, digitalt insamlingsverktyg för Unstraight historia för institutioner, arkiv och allmänhet (färdigt 2013) i samarbete med JÄMUS (Historiska Museet), Svenska Institutet och Kulturbryggan.
-Dokumentation av HBTQ historia i Ex-Jugoslaviska regionen (Serbien, Kroatien, Bosnien, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Slovenien) i samarbete med Museum of Yugoslav History i Belgrad samt HBTQ organisationer i ovan listade länder.
-Dokumentation av dolda och Unstraighta platser i Stockholms Län i samarbete med Pia Laskar och Länsstyrelsen i Stockholms län.
-Digitalisering av QX-förlags arkiv och RFSLs förbundsarkiv.

Med vid invigningen fanns representanter från Ryssland, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Frankrike, Grekland, Italien, Litauen, Nederländerna,Tjeckien, Polen, Ungern, Storbritannien, Schweiz, USA, Norge, Sverige, Lettland, Estland, Tyskland, Slovakien, Rumänien, Spanien.

På invigningen närvarade, förutom ryska HBTQ aktivister, följande museer och organisationer:
The Unstraight Museum, Polismuseet i Stockholm, Tekniska Museet i Stockholm, Heremitage Museum, Russian Ethnogrographical Museum, Art Center ”Pushkinskaya 10”, Coming Out, LGBT Network, LGBT Festival ”Side-by-Side”, Taiga Culture Center, Anti discrimination organization Memorial, Nordic Council of Ministers in St Petersburg, Human rights Council, Cultural Commitee of St Petersburg, Echo of Moscow, Svenska Institutet.