Det ungerska parlamentet har godkänt regeringens önskan om en folkomröstning där landets röstberättigade bland annat ska få tycka till om den nya lagstiftningen som stoppar skolor från att utbilda elever i hbtq-frågor. Högernationalistiska premiärministern Viktor Orban flaggade i somras för att han ville att Ungern skulle rösta om de EU-kritiserade lagarna. Orbans folkomröstning om det han kallar för ”hbtq-propaganda” ska hållas samtidigt som landet har val till riksdagen, rapporterar Reuters.

– Den ungerska regeringen föreslår att medborgare ska få chansen att ta ställning om frågor kring könspropaganda. Vi är engagerade. Vi anser att vi måste säga nej till hbtq-propaganda i skolor som bedrivs med hjälp frivilligorganisationer och media utan föräldrars medgivande, säger Balázs Orbán biträdande minister för Viktor Orban.

De frågor som personer i Ungern kommer att få rösta om i april 2022 är huruvida de är för undervisning om hbtq-frågor i skolor utan att vårdnadshavare har gett sitt samtycke, om man ska få lyfta frågor om könsbekräftande vård inför barn, och om medieinnehåll som skulle kunna påverka sexuell läggning får visas för barn.