Av över 150 nominerade volontärer runt om i landet var det William Stenvall Zetterström som utsågs till Årets volontär av Volontärbyrån på Frivilligdagen den 5 december. En av anledningarna till att just han kammade hem priset är det engagemang han har för att motverka osynlighet och ensamhet för hbtq-personer på landsbygden.

– Man kan inte förvänta sig att andra ska göra samhället bättre, om man vill ha ett bättre samhälle måste man se till att göra något själv och då är volontärt arbete ett bra sätt att förändra, säger han.

Under hans tid i styrelsen har han ökat RFSL Jämtland Härjedalens medlemmar från 33 till 200 genom att bland annat ökat deras marknadsföring på sociala medier.

”William har länge kämpat och stått upp för minoriteters rättigheter. Genom att modernisera föreningens sätt att kommunicera har han bidragit till att synliggöra arbetet för hbtqi-personer, och tack vare Williams engagemang har föreningen lyckats öka medlemsantalet till det femdubbla. Williams engagemang inom samefrågor har också bidragit till att fler personer har inkluderats  i föreningens aktiviteter.” Skriver Volontärbyrån i motiveringen.