För två veckor sedan rasade en debatt bland boende i Korpilombolo, Pajala kommun. Anledningen var att KD-politikern Magnus Gustafsson, som nu har lämnat sina uppdrag för partiet, skrev ett inlägg på Facebook där han berättade att han skulle hålla sina barn hemma från skolan. Anledningen? Eleverna skulle se pjäsen Lust som hade hbtq-inslag.

Partikollegan Leif Gramner (KD) som är kommunstyrelsens vice ordförande i Pajala, stämde snabbt in i debatten om hbtq-frågor och sa i en intervju med Haparandabladet att det är upp till föräldrarna att besluta om barn ska få gå på teatern, eller inte. I intervjun sa han också att kärlek mellan man och kvinna ska vara norm. Och att det är ”horribelt att man ska kunna byta kön från 12 års ålder”, sannolikt syftande på det nya förslaget av könstillhörighetslagen där man ska kunna byta juridiskt kön i sina id-handlingar från 12 år. För könskorrigerande operationer är föreslagna gränsen vara 18 år.

Gramners uttalande kritiserades och det publicerades en ursäkt på Pajala kommuns hemsida från vice ordföranden: ”Jag står trygg i Pajala Kommuns värdegrund och beklagar om mina ord kan missförstås” menade Gramner.

”Det går inte att ändra på om man är man eller kvinna”

Men än fortgår debatten.

Igår sa KD-politikern i en intervju med NSD att han tycker att hbtq-debatten har ”spårat ur” och ville förtydliga sina tidigare uttalanden.

– Jag menar att unga pushas till att leta fel inom sig. Det är som att man letar något fel på att vara man eller kvinna, som vi alltid har varit.

Ansvaret för den ”urspårade debatten” kopplar han i intervjun till media och RFSU. Han tipsar också unga personer som funderar över sin identitet att ”ta det lugnt”.

– Det går inte att ändra på om man är man eller kvinna. Det är ju bara att titta i byxan så ser man, säger Gramner.

Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län, är starkt kritisk mot hur Leif Gramner har uttalat sig under de senaste veckornas debatt.

– De uttalanden som han har gjort är väldigt problematiska, dels för att det har varit en del lögner, till exempel om könsbekräftande vård. En politiker på så hög nivå ska inte uttala sig på det här sättet. Det finns många unga som läser hans uttalanden och kan ta illa vid sig. Det vet jag att jag har gjort, säger Isaksson Markström och fortsätter:

– Han visar tydligt att han faktiskt inte står bakom den värdegrund som Pajala kommun har. Har man sådana här tankar och idéer kanske man ska hålla käft om dem faktiskt, rent ut sagt.

QX har sökt Leif Gramner som inte vill prata.