Sommaren 1988 hölls den internationella Aids-konferensen i Stockholm. På kort tid hade sjukdomen blivit en het politisk potatis och svensk aids-politik utmärkte sig genom att ta till en rad drastiska åtgärder som följde på ett hårt debattklimat. Åtgärder som fortfarande finns kvar i form av informationsplikt för hiv-positiva och en rättskipning som gjort att Sverige är bland de länder som i förhållande till antalet som bär på viruset straffat flest hiv-positiva i världen. Och en politik som gjorde att hiv och aids länge sågs och för många än idag ses som en skamlig sjukdom man helst talar tyst om.
I Reporter nummer 6/7 1988 sammanfattade jag det politiska spelet från 1983 till 1988. I samma ”AIDS-special” intervjuas Benny Henriksson och den då nyvalde ordföranden för RFSL, Hans Ytterberg liksom Aids-delegationens Håkan Wrede.



[image id="65910" align="left"]
Här kan du ladda ner aids-specialen i Reporter 6/7 1988


Redan 1983 kom den första kulturella kommentaren till de nya sjukdomarna och inte minst Hepatit som oroade. Gayklavarna, en musik och teatergrupp under ledning av Jan Hammarlund uppträdde i de bakre rummet på bokhandeln Rosa Rummet, där idag restaurangen Sjögräs ligger. Magnus Bjarne, som själv avled i sjukdomen några år senare skrev i Revolts marsnummer 1983 om föreställningen som ville möta den växande oron med humor.


[image id="65911" align="left"]
Här kan du ladda ner artikeln i Revolt mars 1983


I november 1982 startade ”snoppkollen” på Södersjukhuset. RFSLs läkargrupp hade fått ett rum på Södersjukhuset där bland andra Anders Karlsson tog emot vilket Revolt skrev om i sitt februarinummer 1983 (det var lång pressläggning på den tiden). I samma nummer skriver Calle Alemdal om det senaste i den hälsospalt som nu fanns närmast permanent i tidningen.


[image id="65912" align="left"]
Här kan du ladda ner artiklarna i Revolt februari 1982

QX.se återkommer med fler ögonblicksbilder från den tiden då Torka aldrig tårar utan handskar utspelas.


Läs även om: Första artiklarna om det som sedan fick namnet AIDS