Det var många som undrade hur Örebro tingsrätt egentligen tänkte när de friande den man som utsatt en kvinna för ett våldtäktsförsök. Domen fick stor medial uppmärksamhet, eftersom det tydligen var avgörande vilket kön personen som blev utsatt för försöket hade.

”Mannens plan var ju att våldta en kvinna och inte en man” sa tingsrättens domare Dan Sjöstedt till QX efter domen. Gärningsmannen dömdes därför aldrig till våldtäktsförsök, utan ”bara” till misshandel.

Båda parterna överklagade till hovrätten. Gärningsmannen yrkade på att bli helt friad, medan kvinnan i sin tur tyckte att mannen skulle bli dömd för våldtäktsförsöket, vilket han nu också blev i Göta hovrätt. Han döms till ett år och tre månaders fängelse. Han blir också skyldig att betala 40 000 kronor i skadestånd till henne.

För den utsatte var tingsrättens dom obegriplig: ”Jag har inte förstått varför det blev så, varför dömde de som de gjorde? Om jag hade opererat mig, hade de ändå dömt så? Är inte det som hände på riktigt bara för att jag inte är kvinna helt och hållet?” säger hon till Örebrotidningen Nerikes allehanda.

QX frågade domare Dan Sjöstedt vad tingsrättens dom gav för signaler till transsexuella, varpå han svarade: ” Om jag skulle tänka på vad det ger för signaler skulle jag arbetat som journalist istället. Som rådman kan man inte tänka på vad det ger för signaler.”

”Bara för att jag är som jag är betyder det inte att jag inte kan bli våldtagen, säger kvinnan till Nerikes allehanda.


Frias – våldtäktsoffret saknade slida