USA:s tidigare president Donald Trump har gett sitt stöd till Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Exakt vad det betyder väcker frågor då det är ovanligt för en tidigare president att gå ut och stötta kandidater i andra länders val.

Viktor Orbán, som är ledare för det ungerska högernationalistiska partiet Fidesz har gjort sig ökänd i hbtq-sammanhang för bland annat trycka på med en anti-hbtq-lag som gör det förbjudet att tala om homosexuella och transpersoner offentligt, en lag som Orbán menar ”bekämpar pedofili och skyddar ungerska barn”.

Orbán kan även minnas för sitt uttalande när Fidesz lämnade kristdemokratiskt konservativa EU-parlamentsgruppen EPP 2021 och meddelade att de planerar att starta en ny grupp för partier som ”ger ett hem till europeiska medborgare som inte vill ha migranter, inte vill ha multikultur och inte har fallit ner i HBTQ-galenskap”.

Nu har premiärministern som satsar på fortsatt makt i Ungern valet 2022 fått Donald Trumps ”fulla stöd”. I ett uttalande hyllar han Orbán och säger att han är ”respekterad av alla”.

”Han har gjort ett kraftfullt och underbart jobb med att skydda Ungern, stoppa illegala invandrare, skapat jobb, handel, och han borde få fortsätta göra det efter valet. Han är en stark ledare som respekteras av alla. Han har mitt fulla stöd för omval till premiärminister” skriver Trump i ett uttalande.

Trump och Orbán har en långt gången relation och Orbán var den första europeiska ledaren att yttra sitt stöd för Donald Trump när han kandiderade till att bli president.