Nyhetssidan gaystarnews.com rapporterar idag att såväl senaten som representanthuset i det nigerianska parlamentet har röstat för en skärpning av landets redan hårda anti-homolagar.
Idag är det förbjudet att ha sex med en person av sitt eget kön. Med de nya lagarna räcker det att man uppger sig vara homosexuell. Identiteten straffas därmed, inte längre ”enbart” den sexuella handlingen.
Samtidigt blir det förbjudet för hbt-personer att organisera sig för att tillvarata sina rättigheter. Nigeria är i övrigt ett land som sedan 1999 har haft fria val.
Likt det ökända lagförslaget i Uganda ingår även i den nigerianska versionen en angiveriparagraf som med hot om fängelse upp till fem år kräver att de som känner till någon som är homosexuella skall rapportera detta.
Fängelse upp till 14 år utdöms för det samkönade par som gifter och 10 år blir straffet för den som deltar vid en äktenskapsceremoni. Samma straff utdöms för de som offentligt uttrycker samkönade kärleksrelationer.
Enligt Pinkstar news sa majoritetsledaren i representanthuset Mulikat Adeola-Akande i samband med debatten i parlamentet om homosexualitet att:
– Det är främmande för vårt samhälle och vår kultur och detta får inte importeras. Religionen skyr det och i vår kultur finns ingen plats för det.
För att lagen skall antas krävs nu en ytterligare genomgång av texten, en ny omröstning i parlamentet och att presidenten Goodluck Jonathan till slut skriver under.
Från organisationen The Initiative for Equal Rights säger Olumide Makanjuola att man är oroade över lagen och dess brist på logik och demokratiska värde. Men också att den kommer innebära problem i kampen mot spridningen av hiv.
Det nigerianska lagförslaget lyftes redan 2006 men stoppades då efter internationella protester.
I Uganda håller en liknande lag nu att drivas igenom av parlamentets talman Rebecca Kadaga som ”en julklapp” till lagens supportar och som en knäpp på näsan åt de västländer som under många år försökt påverka landets politiker att avstå från att genomdriva lagen. Och som en direkt katastrof för landets hbt-personer.

Namninsamling mot lagförslaget i Nigeria