Inom de närmsta veckorna kommer de uppdaterade communityregler för TikTok ut som ska stödja användares välbefinnande. Bland de åtgärder som presenteras är ett ”förtydligande av hatfulla ideologier som är förbjudna på plattformen”.

Det som ska förtydligas för användare är t ex att det är förbjudet att felköna personer, deadnaming (att använda en transpersons tidigare namn utan tillåtelse) och innehåll som främjar omvändelseterapi.

Timberly Höök har tidigare berättat om det transfobiska hat hon får utstå på sociala medier som TikTok och är mycket försiktigt optimistisk till att de nya riktlinjerna kommer att innebära någon märkvärd skillnad för henne.

– Visst låter det jättebra men jag vet inte om jag tror att det kommer bli en förändring för det. Enligt TikToks riktlinjer förbjuds redan diskriminering och attacker mot kön och könsidentitet och det är ingenting som märks idag.

Att felkönas är något hon är välbekant med på plattformen och trots att hon anmäler en stor del av hatet som riktas mot henne får det mesta vara kvar.

– Det finns inte en enda video som jag har lagt ut där jag inte har blivit felkönad i kommentarerna. Det händer också att andra användare lägger ut videor om mig enbart för att felköna och avhumanisera mig, säger hon och fortsätter:

– Bara vissa kommentarer där det har varit tydligt i textform att det faktiskt är hatiskt har tagits bort.

Trots det hårda klimatet och en svag tilltro på de skärpta riktlinjernas effekt har hon inga planer på att lämna plattformen.

– Jag upplever ändå TikTok som en rolig app. Men jag ser en stor skillnad på tonen hos heteronormativa människor där det är mer skratt, skämt och kärlek i kommentarsfälten. För oss transpersoner ser det helt annorlunda ut, då är det en hel del hat och ”skämten” är istället riktade mot en.