RFSL Stockholm ska välja en ny styrelse och valberedningen har svårt att ta fram kandidater som ska föra föreningen framåt. Alexander Erwik är med i valberedningen och efter samtal med nuvarande styrelsen kan han konstatera att vissa, som ordföranden Lovise Haj Brade, vill sitta kvar, men flera poster måste fortsatt fyllas på årsmötet den 26 mars.

– I nuläget är det svårt att hitta rätt personer med rätt kompetens samtidigt som vi har fått in väldigt få ansökningar, vilket jag uppfattar är ett återkommande problem.

Att valberedningens inkorg ekar tom på ansökningar tror han dels beror på att folk inte vet att man kan ansöka och en missuppfattning av arbetets omfattning. Han poängterar att om man har ungefär två timmar till godo i veckan så är det tillräckligt.

– Man kan anmäla sitt intresse oavsett ålder, kön och perspektiv. Styrelsen ska vara bred. Det är ingen hemlighet att RFSL Stockholm har haft ekonomiska utmaningar och det behöver vi hitta lösningar på framåt. Jag förstår att en intresseanmälan från Caroline Farberger är orealistisk, men vi skulle behöva en person som kan ekonomi och vet vart man hittar pengar och hur man tjänar pengar. Sen behöver vi någon som är bra på politisk påverkan och driva politiska frågor i media, särskilt nu när det är valår. Och vi letar efter en med kommunikations kompetens. Vi är historiskt dåliga på att kommunicera och idag hanteras vår kommunikation genom en person på kansliet som har väldigt mycket att göra. Du behöver vara bra på storytelling och ha en idé för hur RFSL Stockholm kan ta mer plats på sociala medier.

RFSL Stockholm kommer inte bara från ekonomiska utmaningar utan från föreningens största skandal genom tiderna: Att en rådgivare på RFSL Stockholms Newcomers våldtagit hbtq-flyktingar i RFSL:s lokaler vilket avslöjades i början av 2021. Alexander Erwik satt själv i styrelsen när anklagelserna först uppdagades och tror att ett skadat förtroende för föreningen också försvårar valberedningens arbete.

­– Det var fruktansvärt när vi fick ta del av uppgifterna. Vi i styrelsen krishanterade frågan främst mot slutet i samband med rättegången och jag ser nu att vi hade kunnat agera mycket tidigare. Jag vill inte skylla ifrån mig men all information var inte tillgänglig för oss i styrelsen så vi fick veta långt mycket senare hur stort det här var. Det hoppas jag att en framtida styrelse kan ta med sig, att föreningen behöver mer öppenhet och transparens för det här naggade verkligen i medlemmarnas förtroende, säger han och tillägger:

– Styrelsen är ytterst ansvarig när det händer den här typen av saker och det är viktigt att poängtera att själva krisen inom föreningen är löst och att RFSL Stockholm nu tittar framåt. Den nya styrelsen har inget ansvar för tidigare styrelsens hantering.

Vidare säger Erwik att han inte tror att alla är medvetna om vad RFSL Stockholm har bidragit med för hbtqi-communityt och vikten av föreningen.

– Till och med jag är för ung för att förstå vidden av vad den här föreningen har gjort för våra rättigheter genom tiderna. Det borde finnas en större tacksamhet från communityt till RFSL Stockholms arbete, och vi är kanske dåliga på att tala om vad vi gör. När jag klev in i styrelsen var till exempel ungdomsverksamheten Egalia något jag inte alls hade koll på. Det är också därför vi behöver en bra storyteller till nästa styrelse, som kan berätta om allt viktigt arbete som föreningen håller på med.

Hur anmälare man sitt intresse? 

– Skicka ett mejl till [email protected] och berätta vem du är, om din bakgrund och eventuell erfarenhet av föreningslivet. Det är också bra att skriva om du har några andra åtaganden, även om det är sällan som det krockar.

Den nya styrelsen röstas fram på årsmötet den 26 mars men intresseanmälan bör skickas in senast i början av mars.