Skickas han tillbaka kommer han att bli mördad, och blir han inte det kommer han att dö av sin hiv”, säger mannens juridiska ombud, Aino Gröndahl.

När den 26-åriga mannen bodde i Uganda hade han ett möte med sin älskare i älskarens bostad. Under mötet kom 26-åringens pojkvän förbi. Det blev bråk och grannarna ringde polisen.

När patrullen kom till platsen utbröt en skottlossning och medan 26-åringen hann fly tillsammans med sin pojkvän, sköts älskaren ihjäl.
– De ville döda oss alla, säger mannen.

Strax efter händelsen bestämde han sig att fly till Sverige. Livet var alldeles för riskabelt i Uganda.

Han smugglades in i Sverige och väl i landet diagnostiserades han med hiv.
– Det var som att få sin dödsdom.

Under sitt dryga år här i Sverige har han fått bromsmediciner. Hans ombud Aino Gröndahl berättar att man i Uganda inte har rätt till mediciner som homosexuell.
– Homosexuella är ju kriminaliserade i Uganda och kommer han inte att dödas av de som inte tål hans läggning, kommer han att dö av sin hiv, om han skickas tillbaka.

Mannen har läkarintyg på att hans diagnos är svår och doktorn har sagt att han har ett till två år kvar att leva, om han inte får mediciner. Men att ha hiv är inget asylskäl i sig, däremot kan sexuell läggning åberopas som asylskäl.

Men Migrationsverket anser inte att hans berättelse om hur hans partner blev mördad och hur han flydde är trovärdig, även om de tror på att han är homosexuell.
– De menade att alla hans detaljer inte stämde överens vid intervjuerna och att han hade uppgivit olika saker. Men vid intervjun med Migrationsverket var han fullproppad med starka mediciner och han var i upplösningstillstånd, då hans älskare nyligen blivit mördad, säger Aino Gröndahl.

Hon tycker att det faktum att mannen är homosexuell och från Uganda borde räcka.
– Vad mer ska krävas?

Det är mycket tufft att vara hbtq-person i Uganda. Förföljelse är ett vanligt inslag. 2010 publicerade tidningen Rolling Stones bilder på 100 homosexuella personer och budskapet var att dessa personer skulle hängas. David Kato var en av personerna på bild. Han mördades några månader senare.

I samhället finns en städig rädsla för homosexuella. Mannens tidigare två flickvänner, som han också har barn med, har sagt upp kontakten med honom.
– De har sagt att han inte får träffa sina barn, för att de inte vill att de ska bli som han när de växer upp, säger Aino Gröndahl.

Hon menar att Migrationsverket saknar hbtq-kompetens och att det är godtyckligt vilka som får stanna och vilka som inte får det. Mannen mår just nu inte så bra, han är stressad och rädd.

På fredag ska han ha ett möte med Migrationsverket gällande om han frivilligt kommer att lämna landet. Annars kommer han att tvångsutvisas.

Tidigare artiklar om situationen i Uganda på QX.se