Milva Jansson, 31, är uppvuxen i Ljusdals kommun men har länge bott i Norrköping. Förra sommaren flyttade hon tillbaka till hemorten för att jobba med ungdomsverksamhet på biblioteket. Då hade biblioteket precis fått en egen regnbågshylla som lyfter böcker med hbtqi-tema.

– När jag är ute och pratar med ungdomar är det väldigt tydligt att regnbågshyllan är något som många uppskattar och det är ofta folk som önskar fler hbtqi-böcker. Det är tydligt att det finns en efterfrågan.

Intill regnbågshyllan vid ungdomssektionen har de placerat ut post-it-lappar där besökare kan skriva kommentarer och önskemål som de sätter upp på tavlor. Milva har för vana att gå förbi och titta vad det står på lapparna för att försäkra sig om att inget kränkande sätts upp.

Majoriteten av lapparna används positivt. Förutom ett par undantag då någon skrivit ”kuk” eller att de har ”kissat i bibliotekets krukväxt”. Men i onsdags uppmärksammades Milva på ett nytt budskap.

– Det var några unga som informerade oss om att någon eller några hade ritat hakkors på lapparna och skrivit SD som de sedan satt upp på vår regnbågshylla. Det här budskapet kändes som något annat än när någon bara vill provocera. Det var utstuderat på ett annat sätt, just eftersom de satts upp på regnbågshyllan vilket gjorde mig både ledsen och förvånad.

Milva som själv är lesbisk säger att hon är besviken och att hon hade hoppats att man kommit längre.

– Vi vet inte hur länge lapparna hann sitta uppe. Men vi kollar ganska ofta så förmodligen var de ganska nya. Men det skulle ju kunna ha varit en ung hbtqi-person som går förbi regnbågshyllan och så möts den av det här budskapet och motståndet.

Händelsen har polisanmälts men Milva känner inte några större förhoppningar att man kommer hitta den skyldiga.

– Vi tänker bemöta det här med att höja regnbågshyllan på något sätt. Och vi har redan gjort nya namnskyltar med regnbågsfärger som vi personal har på oss.