Den 20 november är utsedd till Transgender Day of Remembrance och världen över uppmärksammas våld och hatbrott riktad mot transpersoner.
– Det krävs skyndsamt solida insatser för att i lagstiftning uppmärksamma transfobiskt och homofobiskt hat och våld då det utan dessa med stor sannolikhet kommer att förloras fler liv eftersom utövarna av våldet uppfattar att man kan agera utan att riskera straff, säger Gabi Calleja från ILGA-Europas styrelse idag.
– De Europeiska institutionerna måste agera snabbt och kraftfullt för att förhindra fortsatta dödsfall, hat och diskriminering som traspersoner alltjämt utsätts för i Europa, fortsätter Calleja.
sajten Transgender Day of Remembrance listas personer som avlidit under året till följd av hatbrott på grund av sin könsidentitet och/eller könsuttryck .
I Helsingfors uppmärksammas dagen genom ljuständning där kulturminister Paavo Arhinmäki talar. Bakom arrangemanget står bland annat SETA och Trasek och framtill och med söndag blir det arrangemang som uppmärksammar transpersoners situation i Finland. På torsdag bjuder Regnbågsankan in till visning av Ångrarna på Svenska teatern som följs upp veckan efter i ett samtal mellan Cris af Enehielm och litteraturvetaren Ritva Paqvalén. Nu på lördag blir det transparty på klubben DTM. Mer info på finska och länkar till evenemangen hittar du i QX.fi-bloggen.
På Qruiser kan medlemmar idag sända transflaggor för att uppmärksamma dagen och de som drabbats av hatbrott och våld.



ILGA är en internationell sammanslutning av hbt-organisationer som har regionala avdelningar för de olika världsdelarna. Organisationen samlas till världskongress i Stockholm den 10-16 december.