På lördag är det den internationella Världsaidsdagen och runt om i landet uppmärksammas att det i år är 30 år sedan den första personen med sjukdomen diagnosticerades i Sverige.
I Stockholm har Stiftelsen Noaks Ark fått draghjälp av Carola Häggkvist som tillsammans med nyutkomne körledaren Gabriel Forss och gospelkören One Voice, uppträder i Engelbrektskyrkan. Carola har, trots stor popularitet i gayvärlden, ännu inte välkomnas att framträda i gay eller Pride-sammanhang i Sverige på grund av tidigare ställningstaganden kring homosexualitet och hennes tolkning av Bibeln. I samband med Världsaidsdagen har hon dock uppträtt en gång tidigare i just Engelbrektskyrkan.
Förutom konserten har Noaks Ark traditionsenligt även Öppet Hus och i Spårvagnshallarna hålls ett seminarium med professor Hans Rolsing som för bara några år sedan utsågs till en av världens 100 främsta tänkare! Vid seminariet skall han förklara ”hur världen ser ut och vad det får för konsekvenser för oss människor.”

Inte fullt lika brett ämnesområde kommer måhända att avklaras vid Wad-dagen i Kulturhuset under lördagen. Den inleds dock med att Posithiva Gruppens Hans Nilsson föreläser och följs sedan upp av föreläsningar från bland annart Afrikagrupperna, Läkare utan gränser och mot slutet av dagen visas Staffan Hildebrands film med mångårige aids-aktivisten och författaren Steve Sjöquist, ”Den längsta resan är resan inåt”.


WAD-Girls i de helt briljanta klänningarna gjorda av bromsmedicins-paket, vid Prideparaden i somras

Posithiva Gruppen inleder Världsaidsdagen med att de sköna WAD-Girls redan på fredag gör en miniturné i värsta Luciatågsstil i stans uteliv. 21.00 startar man på PG där det är öppet hus, 22.30 vandrar man vidare till Side Track för att sedan avsluta på Kolingsborg och klubbnatten Paradise. Tjejerna samlar in pengar till Posithiva Gruppens stödfond och de delar ut kondomer till ”fredagskåta killar”. Så öppna pungarna nu grabbar!
WAD-Girls står sedan på måndag på Kolingsborgs scen igen då WAD-Galan går av stapeln.
Under lördagen är det WAD-vaka för medlemmar och närstående, med glögg och pepparkakor.
På läderklubben SLM är det på lördag kväll Öppet Hus för alla killar som vi skrivit om tidigare. Entrépengarna, dricksen och intäkterna från den auktion på läder-jultomtar som sker går till vaccinprojektet HIVIS. Ett tips! Ta med en fet plånbok – för de lädertomtar som lottas ut är galet fina! De kommer gå högt!I Göteborg är det också evenemang i en kyrka på Världsaidsdagen. Det är kristna gruppen EKHO som tillsammans med Domkyrkoförsamlingen och manskören Hellmans Drengar uppmärksammar dagen genom en mässa klockan 18.00 i just Domkyrkan.
I Göteborg är det Röhsska som blir samlingsplatsen för alla engagerade i hiv och aids-frågor. Utställningen ”Vi lever alla med hiv” öppnar klockan 13.00: ”Design- och populärkultur blandas med löpsedlar och kampanjer, för att visa hur snabbt utvecklingen gått från 80-talets bredaxlade kavajer till 2000-talets mode, medan diskriminering och stigmatisering av hivpositiva finns kvar.” På utställningen kan man bland annat se Sandra Backlunds klänning som visades på Fashion for Life –eventet 2005 och vid utställningen, som pågår fram till juni 2013, kommer ett nybildat nätverk att hålla föreläsningar och workshops! Minns att det var bland annat så här som West Pride en gång startade under namnet HBT-festivalen. Så resten av Sverige förväntar sig nu inspireras av liknande stordåd från Göteborg när det gäller att utveckla kampen mot aids!
I Gävle går man i fackeltåg från och till Heliga Trefaldighets kyrka och i Norrköping är det St Olaikyrkan dit fackeltåget går.
Men Världsaidsdagen kan även uppmärksammas på andra platser än i kyrkor! I Örebro är det till exempel en ljusmanifestation på Våghustorget där även RFSLs vice förbundsordförande Christian Antoni Möllerop talar och det blir samtal mellan politiker och RFSL Ungdom liksom musik och så information från Afrikagrupperna.
Noaks Ark i Växjö har öppet hus i sina lokaler, där Johanna berättar hur det är att vara hiv-positiv. I Falun är det Stora torget och Falangallerian där dagen uppmärksammas och i Malmö har PG-Syd och Noaks Ark öppet hus på Barkgatan med ljuständning på Triangeltorget klockan 16.
RFSL I Norrköping kombinerar fest med välgörenhet och säljer Red Ribbons till stöd för en organisation som arbetar med hiv/aids. Vilken den är avslöjas under kvällen.


Här hittar du fler evenemang i Sverige på Världsaidsdagen