Biskoparna i Norska kyrkan erkänner att kyrkans historiska agerande har skadat homosexuella män och kvinnor. I samband med att grannlandet nu firar 50 år sedan sex mellan män avkriminaliserades utfärdar också biskoparna en officiell ursäkt, som alla biskopar inom Norska kyrkan är överens om.

”Vi som nu är biskopar i Norska kyrkan erkänner att biskopsmötets uttalade attityder till och omnämnande av homosexualitet och homosexuella genom åren har orsakat många människor stor skada och smärta” skriver biskoparna i Aftenposten.

Vidare så förtydligar de i sin text hur den Norska kyrkan har bidragit till att skada homosexuella personer. Dels nämner de hur kyrkan ställde sig på tvären när en avkriminalisering av homosexualitet föreslogs 1954, och istället krävde högre straff.

”Vi erkänner att kyrkan i liten utsträckning har tagit över homosexuellas livssituation. Inte heller har kyrkan lyckats ge ett trovärdigt uttryck för erkännandet av allas människovärde och kärlek”.

De avslutar sin ursäkt med ett löfte om att använda sitt kyrkliga inflytande för att förbättra situationen för homosexuella i länder som ligger efter Norge med rättigheter för hbtq-personer.

”Situationen är betydligt mer dramatisk i ett antal andra länder. I många länder är samkönad kärlek fortfarande kriminell. Människor förföljs eller dödas bara för att de älskar någon av samma kön. Det är helt oacceptabelt. Som biskopar kommer vi att använda de möjligheter vi har att påpeka det ovanliga i detta och hjälpa till att rädda människors liv.”