P1-morgon har utrikeskorrespondenten Cecilia Udén på plats i Ungerns huvudstad Budapest för att rapportera om flyktingströmmarna från Ukraina när kriget dundrar fram.

I P1-morgon berättar Udén att de hbtq-flyktingar som hon har träffat som flyr över den ungerska gränsen är rädda för högerextrema grupper och homofober i mottagarlandet. Och att Ungern mest fungerar som ett transitland för minoriteter där slutdestinationen är Västeuropa.

Vid gränsen träffar hon Viktória Radványi från Budapest Pride som är på plats för att hjälpa två lesbiska par på flykt som ska slussas vidare till Berlin i Tyskland då de inte vågar stanna i Ungern.

Även de hbtq-personer som flyr över den Polska gränsen riskerar att mötas av hbtq-fobi. Julia Maciocha från Warszawa Pride berättar i en intervju med NPR att organisationen nu hjälper hbtq-flyktingar att få tillgång till alternativa boenden där de kan vara säkra.

– Vi vill inte att ukrainska hbtq-flyktingar ska behöva stanna i flyktingläger eller på stora samlingsplatser där de inte kan vara trygga eftersom homofobin fortsatt är verklig i Polen. Vi vill se till att de placeras hos personer som har förståelse för deras behov.

Maciocha spår även hon att hbtq-flyktingar inte kommer att stanna länge i varken Ungern eller Polen.

– Det troliga är att de kommer söka sig vidare till Västeuropa där lagarna är vänligare mot hbtq-personer. Så allt vi kan göra för dem här är att välkomna dem och ge dem den första hjälpen.