I december röstade Chiles kongress igenom en lag som efter år av kamp gjorde det möjligt för samkönade par att ingå i äktenskap. Lagen gör också att samkönade par nu får adoptera.

Och igår var det äntligen dags för de första paren att säga ja till varandra. Först ut var Javier Silva och nu maken Jaime Nazar som hade klätt upp sig i tweedkavajer och vita skjortor. Deras två gemensamma barn deltog i ceremonin. Sonen Clemente, ett och ett halvt år gammal, bar en beige kabelstickad tröja med matchande chinos. Dottern Lola Maria, fyra månader gammal, var helt klädd i vitt med klänning, kabelstickad kofta som matchade storebror, strumpbyxor och en vit rosett i håret.

På bilder från vigseln ler paret mot varandra med tårfyllda ögon. De berättar att de drömt om den här dagen i flera års tid. För paret betyder äktenskapet inte bara en chans att lagligt manifestera sin kärlek till varandra. Det gör också att båda nu blir juridiska vårdnadshavare till sina barn.

Barnen blev till med hjälp av en surrogatmamma i Colombia. Jaimie är biologisk far till Clemente och Javier är biologisk far till Lola Maria. Skulle till exempel Javier ha gått bort innan de hann gifta sig hade det betytt att Jaime inte haft rätt att behålla sin dotter Lola Maria, och tvärtom.