Hbtq-biskopen: ”Gud skapade inte bara heterosexualiteten”

Hans organisation stödjer hbtq-personer i Uganda och eftersom de ofta blir uteslutna ur olika sammanhang och ibland har svårt att finna arbeten, försöker Christopher Senyonjo att hjälpa dem.
– Hos oss kan de utbilda sig till murbrukare, eller få hjälp att starta internetkaféer till exempel.

Hur är det att vara hbtq-person i Uganda?
– Det är tufft. Man vågar inte berätta för sina föräldrar, för då kan de bli olyckliga. Många är rädda och begår självmord.

Vad ska man göra om man är hbtq-person och bor i landet?
– Det viktigaste är att acceptera sig själv. Sen om man ska ”komma ut” eller inte är en annan fråga. Vissa är ju till och med tvungna att fly landet.

Innan jul skulle det komma ett beslut om lagen i Uganda, som kallas ”Kill the gays”, och innebär långa fängelsestraff för homosexuella och de som inte anger homosexuella. Men lagen skjuts på framtiden. Parlamentets talman, Rebecca Kadaga, sa att lagen skulle komma som en julklapp åt ugandierna.

Christopher tror ändå att lagen kommer att införas.
– Uganda är ett så strikt religiöst land, och kyrkan vill förändra hbtq-personer.

Kommer du att fortsätta ditt arbete även om lagen införs?
– Ja, men i det tysta.

(Kyrkklockorna på den närbelägna Adolf Fredriks kyrka klämtar åter igen. Det är som om Gud är närvarande under vår intervju.)

Hur kommer det sig att du kämpar för hbtq-rättigheter?
– När jag var ung var jag nyfiken på människans sexualitet och jag läste mycket om den. Och då förstod jag att det inte bara finns heterosexualitet. Gud skapade inte bara den. Han skapade många underbara varelser.

Själv är biskopen gift och han säger att han aldrig varit attraherad av män.

Han berättar att kyrkan inte gillar hans engagemang för hbtq-personer, utan tycker att om han ska beblanda sig med dem, borde han se till att de förändrades.
– Men det är inte möjligt att ändra sin sexualitet.

Tycker du att man ska vänta med sex tills man gift sig?
– Ja, fast det är ju inte så det funkar praktiskt. (Liksom så många andra gånger brister vi ut i gapskratt. Hbtq-biskopen är en extremt rolig man). Giftermålet är bra för att det garanterar sällskap.

Vad driver dig?
– Guds vilja att stödja de som har lite.

Söndag klockan 17.00 i Johannes Kyrka hålls ett Gay Jul-firande med Regnbågsmässan.