Att Putins krig inte gått helt enligt plan har blivit uppenbart under den månad som aggressionen mot grannlandet Ukraina pågått.

Putins politiska ledning, som formulerat ett motstånd mot ”västvärldens” socialt ansvarstagande ideal där enskildas mänskliga rättigheter är centrala har i våra länder hittat partners som hatar allt som har med liberal demokrati att göra, till vänster eller till höger.

Han har mött respekt av såväl USAs tidigare president Trump som eggat till våld mot demokratin liksom hos svenska partiledaren Jimmie Åkesson som i SvTs 30-minuter så avslöjande vägrade välja vem han föredrog, Joe Biden eller Putin.

Med Ungerns Viktor Orbán har han hittat värdegemenskap i förakt mot kvinnokampen, homo-bisexuella och inte minst transpersoner. Ett förakt han delar med de västliga nationalistpartierna.

Det blev nästan för galet, men tyvärr helt logiskt enligt det Putinistiska tankesättet när Patriark Kirill den 6 mars höll sin söndagspredikan i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Han anklagade åter ”väst” för att påtvinga alla länder att genomföra Pride-parader.

En för patriarken betydelsefull orsak till kriget mot Ukraina skall bero på att hbtqi-personer vill uttrycka sina åsikter, försvara sina rättigheter och verka under demokratiska grundregler.

Även i Putins försök att förklara sitt politiska uppdrag märks föraktet mot det demokratiska ”väst” som tillåter människor att välja sin partner och leva enligt sin könsidentitet.

Tidigare utrikesminister Margot Wallström berättar i DN att ryske utrikesministern Sergej Lavrov vid deras möten ”ofta kom med gliringar om ’bögarna i Sverige’ och om vår feministiska utrikespolitik.”

Ryssland har infört förbud mot ”gaypropaganda”, blundar för de Tjetjenska morden på hbtqi-personer, förföljer hbtqi-rörelsen och har infört en konstitutionellt förbud mot att låta samkönade par ingå äktenskap.

Låter det bekant?

I den amerikanska delstaten Florida har den republikanska majoriteten i delstatskongressen röstat igenom ett förbud mot att tala om hbtqi-frågor i skolornas undervisning upp till 9 årsålder. Texas har en ny lag som kriminaliserar föräldrar som vill hjälpa transbarn. Familjer väljer nu att lämna Texas för att inte riskera att jagas av delstatens polis.

Sedan Donald Trump förlorade i valet mot den tydligt regnbågs-positive presidenten Joe Biden, har engagemanget mot hbtqi-personers grundläggande mänskliga rättigheter flyttats från Vita Huset till delstater som de Trump-vänliga Republikanerna kontrollerar.

I början av mars spred Iowas guvernör Kim Reynolds en fullständigt vidrig bild när hon skrev under ett förbud för transtjejer att idrotta. Omgiven av en stor grupp ”riktiga” flickor skriver hon under, med ett leende, en lag som djupt kränker transtjejer i hela USA.

Det bör noteras att vid undertecknandet av den helt vansinniga lagen så fanns även ungdomar som protesterade. I Ryssland, som nu vill göra sig till tolk för en nykonservativ världsordning, hade det varit helt omöjligt.

Human Rights Campaign i USA uppger att 2021 var ”det värsta året i modern historia” för hbtqi-rättigheter. Över 200 lagförslag som direkt riktar sig mot hbtqi-personer, främst just transpersoner, har lagts fram på lokal nivå. 

De som ibland kallar sig ”konservativa”, ibland ”nationalister” är tveklöst på frammarsch.

Ett av deras främst mål, i länder där fundamentalistisk religion och tradition har starkt fäste, är just oss. Transpersoner, lesbiska och bögar, regnbågsfamiljer och alla de som vill se ett samhälle där vi inkluderas.

Men i Europa har de ”konservativa” högerpopulistiska nationalister som hittat samhörighet i Putinrysslands regnbågsfientliga politik efter kriget mot Ukraina av ren självbevarelsedrift tvingats vända honom ryggen.

På denna front i sitt krig för en ny världsordning, där våra rättigheter uppenbarligen visat sig ha en viktig symbolisk betydelse, har Putin gjort en tydligt felaktig bedömning. Europas högernationalister i regering eller opposition klarade inte att anta rollen som hans trojanska propagandister. 

De har till och med fått backa på sin mest centrala politiska grundfråga om invandring och därmed så uppenbart visat att flyktingmotståndet handlat om ren och skär rasism och islamofobi.

Den snabba och eniga reaktionen från ”väst” mot kriget är ett positivt tecken som i alla fall tillfälligt desarmerat de krafter som vill underminera demokrati grundat på mänskliga rättigheter.

När väl detta, ännu ett av flera, fasansfulla krig tagit slut blir det intressant att följa hur de Trump- och Putinistiska krafterna med sina medkombattanter i Europa kommer agera. De som även vill förpassa oss tillbaks i garderoben. De som vill upplösa våra familjer och ta våra barn ifrån oss. De som vill försvåra livet för var och en som inte beter sig könsrollsmässigt enligt mall.

Just nu, på grund av Putins krig, är de passiviserade. Glöm dock aldrig hur de har agerat fram till i mars 2022 , hur de agerar idag och att deras nationalism, inkluderat anti-hbtq-politik, är centrala ingredienser i den världsordning de har som mål att forma.