Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har på uppdrag av regeringen gjort en omfattande kartläggning av utsattheten för hot och hat riktat mot organisationer i det civila samhället. I resultatet sticker hbtqi-debattörer ut som extra utsatta.

47 procent av de hbtqi-debattörer som svarat på undersökning uppger att de har utsatts för någon typ av trakasserier, hot eller våld i samband med att de har uttalat sig offentligt. För en tredjedel har det inträffat nyligen, under det senaste året.

”Utsattheten för trakasserier, hot och våld får allvarliga konsekvenser. En fjärdedel av de som utsatts under det senaste året har undvikit att engagera sig eller uttala sig frågorna som kan kopplas till trakasserier. Enkätsvaren visar att hot och hat, eller rädslan för att drabbas av det, riskerar att minska mångfalden av röster i samhällsdebatten. Händelserna tvingar organisationerna att lägga resurser på att skydda sig och sina medlemmar” skriver Lena Nyberg från MUCF i en debattartikel publicerad i DN igår.

Enligt rapporten är den vanligaste förövaren en man mellan 45 och 64 år. Och enligt många av de som råkat ut för trakasserier är det ofta från samma förövare flera gånger om.