Den brittiska regeringen har lovat att förbjuda omvändelseterapi av hbtqi-personer. Det var ett löfte som först gavs av den tidigare premiärministern Theresa May redan 2018 och som sedan förnyades av landets nuvarande premiärminister Boris Johnson – men som ännu inte blivit verklighet.

Förra veckan meddelade en talesperson för den brittisk regeringen att de väljer en annan väg. Istället för det utlovade förbudet mot religiösa och terapeutiska försök att ändra homo- och bisexuellas läggning och förbud mot försök att ändra transpersoners könsidentitet så skulle de istället ”se på möjligheter för hur redan existerande lagstiftning skulle kunna användas mer effektivt för att förebygga omvändelseterapi”. En vändning som inte uppskattades av hbtqi-communityt och genast möttes av högljudda protester för det brutna löftet.

Bara ett par timmar senare kom nya besked från regeringen. Ett förbud mot omvändelseterapi var återigen planerat, men det skulle endast förbjuda praktiken av försök att ändra homo- och bisexuellas läggning. Försök att ändra transpersoners könsidentitet skulle inte inkluderas, vilket Sky News rapporterat om.

Enligt läckta dokument publicerade av ITV News är regeringens plan dock att helt backa från sitt löfte om omvändelseterapi. I dokumenten flaggar de för att vändningen kommer att mötas av stora protester och därför rekommenderas att det tillkännages i samband med drottningens Queen’s Speech i maj då det kan kamoufleras som en prioriteringsfråga av annan lagstiftning, vilket ”reducerar risken för att det framstår som att en hbtq-fråga pekas ut”.

I sommar firar Pride i London 50 år. Det ville den brittiska regeringen uppmärksamma genom en internationell hbtqi-konferens. Till eventet ”Safe to be you” har den brittiska regeringen bjudit in en mängd hbtqi-organisationer. Men efter alla svängar och det brutna löftet har nu över 100 organisationer meddelat att de bojkottar eventet. Och enligt BBC News riskerar eventet att helt ställas in, eftersom ingen längre vill komma och fira med regeringen.