I december 2020 var den då 19-åriga kvinnan på väg hem till sitt hus där hon bodde med sin familj efter att ha eskorterat sin flickvän hem. När hon skulle öppna grinden attackerades hon av tre män som tog henne till ett skjul i närheten där de turades om att våldta henne, rapporterar News 24.

En av de som dömts skyldig och som erkände efter att 19-åringen pekat ut honom för polisen var hennes 30-årige granne Getwin Moloto. Efter att han pekats ut för brottet gav han namnet på en av sina kompisar som också deltog i våldtäkten. Enligt 19-åringen var det minst en till gärningsman, men hans identitet är ännu okänd.

Under våldtäkten frågades 19-åringen upprepade gånger ”varför hon tog deras kvinnor” samtidigt som hennes granne, Motolo, bad henne att bli hans flickvän. 19-åringen lyckades fly efter att männen godkänt att hon skulle få gå på utedasset då hon sprang hem till sin mamma som larmade polis.

Sibongile Mzinyathi som är chef för civila åtal i Pretoria varnade i domstolen att det som på engelska kallas för ”corrective rape” (korrigerande våldtäkt) som är ett hatbrott där en person våldtas på grund av dennes sexuella läggning, inte kommer inte kommer att tolereras.

De två männen har nu fått sitt straff. De ska avtjäna ”minst en livsstid” i fängelse.

– Brott som begås med hat till hbtqi-personer kommer att straffas, klargjorde Mzinyathi enligt News 24.