Händelsen i onsdags skedde morgontid i tunnelbanan i stadsdelen  BerlinReinickendorf. Två kvinnor, 59 och 83 år gamla, såg hur en grupp unga killar trakasserade ett gaypar. De två kvinnorna gick fram och uppmanade ungdomarna att låta paret vara.

Som svar fick de ta emot spott och sparkar mot benen.

Ungdomarna försvann sedan från platsen. De två kvinnorna valde att inte söka sjukhusvård.

Queer.de har senaste tiden rapporterat en rad överfall i offentlig miljö på homo- och transpersoner.

Den 6 april blev två transkvinnor, 20- och 25 år, attackerade av en 20-årig man i Mitte. De två kvinnorna var på väg hem tidig morgon från en klubb på Karl-Marx-Allé. Lördagen innan, den 2 april, misshandlades en 33-årig man vid Adalberstrasse i Kreuzberg. Efter att han och hans vänner fick ta emot homofobiska förolämpningar blev 33-åringen slagen så illa att han fick uppsöka sjukhusvård. En 30-årig man greps av polisen efter händelsen.

Den 25 mars försökte en grupp ungdomar i Neukölln knuffa ut en 31-årig homosexuella man på en hög-trafikerad gata efter att ha slagit och förolämpat honom. Efter att två kvinnor gått emellan flydde gärningsmännen platsen.

På kvällen den 13 mars, gick en man ur en grupp på tre, till attack på en 35-årig man och en 21-årig transkvinna vid ett övergångsställe i Mitte. Den äldre mannen blev slagen i ansiktet och det uttalades homofoba kommentarer på arabiska, innan de två lyckades ta sig ifrån bråket som uppstått.

Den 24 februari blev en 42-årig transkvinna attackerad vid 6-tiden på morgonen i stadsdelen Neukölln. Kvinnan rapporterade till polisen att hon även dagarna innan blivit misshandlad på tunnelbanan. Vid bägge tillfällena var det personer som kom till hennes hjälp som fick stopp på förolämpningarna och misshandeln.

På morgonen den 19 februari misshandlades en 25 årig kvinna efter att en man sett henne kyssa en kvinna på U-bahn-stationen Gesundbrunnens perrong. Mannen uttalade förolämpningar på turkiska och slog kvinnan så att hon föll intill spåren.

Den 29 mars presenterade polisens statistik över antalet registrerade hatbrott. Totalt registrerade polisen 4 841 hatbrott under 2021 mot 3 422 året innan.

Av de inrapporterade brotten 2021 var 29% rasistiskt grundade, 22% antisemitiska varav flera rapporteras handla om antisemitism uttalad på arabiska eller i samband med protester mot Corona-restriktionerna. 16% handlade om högerextrema gruppers aktiviteter, 15% om trivialisering av nationalsocialismen, 12% handlar om brott riktade mot politiska motståndare och 4% om hatbrott mot hbtqi-personer.

De HBTQI-motiverade hatbrotten ökande med 17% från 169 till 198 fall.

Berlin har tidigare haft problem med hatbrott mot hbtq-personer. Upprepade bögknackningar i gayområdet vid Nollendorfplatz där gayklubbarna ligger tätt, fick ägarna att 1994 starta ett samarbete mot våldet. De i sin tur ledde fram till den populära gatufesten som hålls helgen innan Pride (CSD Berlin), Lesbisch-Schwules Stadtfest, som i år pågår den 16 till 17 juli.

Även utanför Berlin har flera hatbrott riktade mot homosexuella och transpersoner rapporterats senaste månaderna.

Tidigare har QX rapporterat om hur en 15-årig transflicka nästan avled efter att den 25 mars ha misshandlats svårt i Herne, nära Dortmund, av tre pojkar i åldrarna 12 till 13 år.

Den 29 mars utsattes ett gaypar för misshandel i stadsdelen St.Pauli i Hamburg av en grupp på fyra till sex män i åldrarna 20-28 år.

Samma dag attackerades två dragqueens, Ember Remember och Ophidia Scales, av en grupp på fem killar mellan16 till 20 år i centrala Frankfurt. Tidigare i mars utsattes även Electra Pain, även hon dragqueen, för en attack i samma område. Nu anklagas polisen i Frankfurt för att inte ha tagit överfallen på allvar. Till  Frankfurter Rundschau, säger Scales att de homofoba incidenterna har ökat kraftig på senare tid. ”Men polisen pratar bara vänligt bort det som hänt. Och i slutändan händer inget. Tills någon dödas.” 

I Köln misshandlade en grupp på tre unga killar och en ung kvinna en 30-årig man när han passerade Ebertplatz, känd som ett farligt område att röra sig i. Mannen, som fick ta emot homofoba förolämpningar och när han efter att ha sprungit från platsen föll, fick ha liggande ta emot flera sparkar. De fyra stal hans regnbågsfärgade jacka.