En decembermorgon 1988 hittades 27-årige Scott Johnsons nakna kropp nedanför en 60 meter hög klippavsatts vid Blue Fish Point, Australien. Polisen avfärdade dödsfallet som ett självmord. En förklaring som Steve Johnson, bror till Scott, aldrig köpte.

Scott var amerikan som flyttat till Sydney för att doktorera. Han var öppet gay i en tid där homofobiskt våld var mycket vanligt i Sydney. Att Scott mördats på grund av att han var homosexuell är något som hans familj konsekvent påtalat.

2017 öppnades utredningen om Scott Johnsons mystiska dödsfall upp av polisen i New South Wales efter år av kampanjande och påtryckningar från Johnsons familj. 2018 meddelades att den som kommer med avgörande information i utredningen får en belöning på en miljon australiska dollar av delstaten New South Wales, en summa som brodern Steve valde att dubbla till två miljoner i mars 2020.

Helen White trädde fram med avgörande information om hennes exmake Scott White, efter att ha läst en artikel om mordet. Hennes tips ledde till att Scott White åtalades för mordet i maj 2020. Exfrun vittnade mot honom under rättegången och sa att han ofta ”skröt om att ha spöat bögar” och att han inte förnekat att det var han som mördade Johnson när hon frågade honom. Under rättegången förnekade Helen White att det var belöningen som gjorde att hon slutligen kontaktade polisen, vilket Sydney Morning Herald har rapporterat om.

I januari chockade Scott White rättssalen genom att plötsligt erkänna sig ”skyldig, skyldig, skyldig” till mordet. Whites advokater försökte få erkännandet ogiltigförklarat och menade att han var stressad och led av svår ångest, men det avslogs.

I början av veckan meddelades straffet. Scott White får fängelse i tolv år och sju månader vilket betyder att han måste avtjäna minst åtta år. Ett glädjande besked för Scott Johnsons familj.

– Det vi har fått är rättvisa, och värdighet för min bror, sa Steve Johnson efter domen och riktade ett särskilt tack till Helen White för att hon trädde fram med informationen och vittnade mot sin exman.